Metin Altıok'un şiirlerinde kelime grupları
Word groups in Metin Altıok's poetry
- Tez No: 617229
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET YELTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Metin Altıok, Bir Acıya Kiracı, Kelime Grupları, Dil
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 729
Özet
İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerinden biri kompleks dil kullanımı sayesinde daha gelişmiş bir iletişim yeteneğine sahip olmasıdır. Yazılı ve sözlü iletişimin sağlanmasına aracı olan dilin de kendi içinde bileşenleri mevcuttur. Bazı varlık ve kavramları karşılamak için bir kelimenin yetmediği durumlarda kelime gruplarından faydalanılır. Bu çalışmada, Metin Altıok'un tüm şiirlerinin bir derlemesi olan“Bir Acıya Kiracı”isimli eserin incelendiği bu çalışmada birinci bölümde şairin hayatı ve eserleri ile ilgili bilgiler verilmiş, ikinci bölümde ise konunun uzmanlarının kelime grupları hakkındaki görüşlerine değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, söz konusu kitabın ilk 226 şiirindeki kelime grupları incelenmiş ve sınıflandırmaları yapılmıştır. Son bölüm olan dördüncü bölümde ise kitapta yer alan şiirler numaralandırılmış bir şekilde verilmiştir. Örneğin; yirmi dördüncü şiirin beşinci dizesi“24.5.”şeklinde ifade edilmiş bu sayede her şiirin her dizesinin kolaylıkla bulunabilmesi amaçlanmıştır. Yaptığımız literatür araştırmasında, daha önce Metin Altıok'un şiirlerindeki kelime gruplarının incelenmediği görülmüş ve hem Metin Altıok ile ilgili hem de kelime grupları ile ilgili çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla bu çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important qualities that separates people from other species is having more developed language system. Language that provides verbal or written communication has its own components. Word groups are used in case of situations that one word is not enough to meet some concepts. In this study, the word groups in Metin Altıok's poem book“Bir Acıya Kiracı”were examined. The first chapter provides information about poet's life and his other books. In the second chapter, the ideas of the experts of the topic are explained. In the third chapter, the first 226 poems of“Bir Acıya Kiracı”are analyzed and classified. In the last chapter, the poems of the book that are analyzed in the third chapter were numbered in terms of their verses. For example; the fifth verse of twenty forth poem is shown as“24.5”so that every poem and verse can be easily found. It is found that there is not any study that subjects word groups in Metin Altıok's books thanks to our literature research. This study is prepared to contribute in researches about both Metin Altıok and word groups. KeyWords: Metin Altıok, Bir Acıya Kiracı, Word Groups, Language.