Üst gastrointestinal sistem endokopisi uygulanacak hastaları yazılı ve sözlü bilgilendirmenin işlem öncesi anksiyete düzeyine etkisi
Examination of the effects of written and verbal briefing on the level of anxiety before the procedure for the pati̇ents undergoing upper gastrointestinal endoscopy
  1. Tez No: 617308
  2. Yazar: ASLI CANBAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUAT KASAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Endoskopi, Anxiety, Endoscopy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET ÜST GASTROİNTESTİNAL SİSTEM ENDOSKOPİSİ UYGULANACAK HASTALARI YAZILI VE SÖZLÜ BİLGİLENDİRMENİN İŞLEM ÖNCESİ ANKSİYETE DÜZEYİNE ETKİSİ CANBAZ, Aslı Yüksek Lisans, İşletme Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Suat KASAP Eylül 2015, 53 Sayfa Bu çalışma, üstgastrointestinal sistem endoskopisi uygulanacak hastaları yazılı ve sözlü bilgilendirmenin işlem öncesi anksiyete düzeyine etkisini belirlemek ve belirlenen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunmak ve yapılan bilgilendirmenin sağlık kurumları işletmeciliğine sağlayacağı yararları vurgulamak amacıyla planlanan tanımlayıcı bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini, Karabük Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi Endoskopi Ünitesi'ne endoskopi olmak üzere gelen hastalar oluşturmuştur.1-31 Mayıs 2015 tarihleri arasında ayaktan tedavi amacıyla endoskopi ünitesine gelen ve araştırmaya katılmaya istekli olup gerekli ölçütleri sağlayan 186 hasta örneklem grubu olarak alınmıştır. Verilerin toplanmasında hasta tanıtım formu ve Durumluk Anksiyete Ölçeği (STAI= StateAnxiety Inventory) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 16 paket programında değerlendirilmiştir. Veriler analiz edilirken hasta tanıtım formu için frekans analizi yapılmış, durumluk anksiyete ölçeği için independent t testi, one way anova analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre; hastaları yazılı ve sözlü bilgilendirmenin işlem öncesi anksiyeteyi olumlu etkilediği, bilgilendirilen grubun işlem öncesi ve işlem sonrası anksiyete yüzdelerinin daha düşük çıktığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINATION OF THE EFFECTS OF WRITTEN AND VERBAL BRIEFING ON THE LEVEL OF ANXIETY BEFORE THE PROCEDURE FOR THE PATİENTS UNDERGOING UPPER GASTROINTESTINAL ENDOSCOPY CANBAZ, Aslı Master, Department of Management Thesis Supervisor: Assist. Professor Suat KASAP September 2015, 53 pages This dissertation purpose to determine efficient on anxiety level for patient who will be upper gastrointestinal endoscopy before written and verbal information and suggest as results. Also this dissertation purpose to emphasize written and verbal information's benefit for management of health institutions. The patient who came to be endoscopy in Karabuk University Training and Research Hospital Endoscopy Unit was used in this dissertation. The willing patients who came to outpatient treatment in endoscopy unit between 1-31 May 2015 has joined, they create totally 186 sample. State Anxiety Inventory and patient identification form have used to collect datas. These datas have evaluated in SPSS 16 software. While the datas are analysing, the frequency analyse has done for patient identification and independent t test has used for state anxiety scale. According to the results; written and verbal information has positive effect to patients anxiety before intervention and anxiety percent is less after intervention.