Determination of postnatal support needs and support levels of migrant women
Göçmen kadinlarin doğum sonrasi destek i̇htiyaçlarinin ve alinan destek düzeylerinin belirlenmesi
- Tez No: 617438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KUMCAĞIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum sonrası, Göçmen kadınlar, Doğum sonrası destek, Post-natal, Migrant women, Post-natal support
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Evde Bakım Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Göçmen Kadınların Doğum Sonrası Destek İhtiyaçlarının ve Alınan Destek Düzeylerinin Belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırmanın evreni Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Servisindeki göçmen loğusa kadınlar ile sınırlıdır. Kişisel Bilgi Formu ve Doğum Sonrası Destek Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Göçmen kadınların İlkokul mezunları ASDÖ puan ortalaması 35.1±42.5 iken, yüksekokul mezunu göçmen annelerin ASDÖ puan ortalaması 123±67,3 bulunmuştur. Göçmen kadınların aylık gelir durumu %84.2 oranında düşük bulunurken; aylık gelir durumu yüksek olan göçmen kadınların İSDÖ puan ortalaması 139.3±54,7 iken aylık gelir durumu düşük olan göçmen kadınların İSDÖ puan ortalaması 106.9±56,1 bulunmuştur.Göçmen kadınların %52.5'i görücü usulü ile evlenmiş ve %60'ı çekirdek aile tipinde yaşamaktadır. Göçmen kadınların ilk gebelik yaş ortalaması 20±3,7 bulunmuştur. Göçmen kadınların ihtiyaç duydukları en yüksek destek biçimi 33.46±17.53 ortalama ile duygusal destek olup; aldıkları en yüksek destek biçimi 16.18±16.41 ile bilgi desteği olmuştur. Yaşamını değerlendiren göçmen kadınların aldıkları sosyal destek ortalaması çok mutlu olanlarda 66.4±53.7 bulunurken; çok mutsuz olarak değerlendiren kadınlarda 5±9.1 bulunmuştur. Sonuç: Göçmenlerin yaşamları değerlendirildikten sonra ihtiyaç duydukları destek düzeyleri tekrar incelenmelidir. Nelere ihtiyaç duydukları konusunda bilinçlendirilmeli ve bu konuların önemi gözetilmelidir. Yaşam mücadelesinden henüz çıkmış, yeni doğum yapmış olmanın özelliklerini taşıyan göçmen kadınların farkındalık seviyelerini artırmak ve ihtiyaç duydukları sosyal destek düzeyleri ve alınan destek düzeyleri, travmalarını atlattıktan sonra tekrar incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
Aim:Determination of Postnatal Support Needs and Support Levels of Immigrant Women. Materialand Method:The population of this study is limited to women who were born to immigrant women in the Obstetrics and Gynecology Department of Hitit University Erol Olçok Education and Research Hospital. Personal Information Form and Postpartum Support Scale will be used. Results: The means core of the primary school graduates of immigrant women was 35.1±42.5, where as the means core of the high school graduate immigrant mothers was 123±67.3. The monthly in come of migrant women was found to be low by %84.2; The means core of the women who had high monthlyin come was 139.3±54.7 and the averages core of the women who had low monthlyin come was 106.9±56.1. %52.5 of immigrant women are married by arranged procedures and %60 live in nuclear family type. The meanage of first pregnancy of immigrant women was 20±3.7. The highest form of support needed by migrant women was emotional support with an average of 33.46±17.53; The highest form of support they received was information support with 16.18±16.41. The average social support received by immigrant women who evaluated their lives was 66.4±53.7 for those who were very happy; 5 ± 9.1 in women who were considered very unhappy. Conclusion:After evaluating the lives of migrants, the level of support they need should be re-examined. They should be made aware of what they need and the importance of the seissues should be considered. To increase the aware ness level of migrant women who have just passed out of the struggle for life and have the characteristics of having a new birth, the social support levels they need and the support levels they need should be re-examined after surviving their traumas.