Aksaray ilinde meslek edindirme kursuna devam eden kadınlarda ruhsal sağlık durumu, depresif belirti görülme sıklığı ve çeşitli faktörlerle ilişkisi
The relationship between the mental health status, the prevalence ofdepressive symptoms and various factors among the women attending the occupation course in aksaray province
- Tez No: 617443
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Ruhsal Sağlık, Genel Sağlık Anketi, Beck Depresyon Ölçeği, Depresif Belirti
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kadınlarda görülen ruhsal sağlık sorunları ve depresif belirti görülme sıklığını etkileyen faktörlerin belirlenmesi ruh sağlığı hizmetlerinin planlanması ve sunulması açısından önemlidir. Kesitsel tipteki bu çalışmanın araştırma grubunu Aksaray ilinde meslek edindirme kursuna devam eden 18 yaş üstü 585 kadın kursiyer oluşturmaktadır. Kursiyerlere 2017 yılı mayıs ve haziran aylarında sosyodemografik bilgileri içeren ve ruhsal durumla ilgili soruların bulunduğu anket ile Genel Sağlık Anketi 12'lik formu ve Back Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. İstatistiksel analizlerde sayı, yüzde dağılımı, Ki kare testi, gerekli durumlarda ise Fisher kesin ki kare, Mantel Haenszel ki kare testi ve yates düzeltmesi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda eşin öğrenim durumu, çocuk durumu, ailenin aylık gelir durumu, gelir düzeyi değerlendirmeleri, gelir-gider yeterliliği, antidepresan ilaç kullanımı, sigara kullanımı, maddi sıkıntı, çocuklar ile ilgili sorunlar ile ruhsal sağlık durumu ve depresyon görülme durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki vardır. Düzenli hobisi bulunanlarda ve fiziksel aktivite yapanlarda, ruhsal sağlık durumu ve depresif belirti görülme oranları düşüktür. Aynı zamanda yaşa göre antidepresan ilaç kullanımı ve ruhsal sağlık durumu, ruhsal hastalık tanısı alma durumuna göre antidepresan ilaç kullanımı, ruhsal sağlık durumu ile medeni durum, öğrenim durumu, kronik hastalık varlığı arasında da istatistiksel ilişki saptanmıştır. Antidepresan ilaç kullananların %11,4' ü ise ruhsal hastalık tanısı almamıştır. Kadınların eğitim düzeylerinin arttırılması, konu ile ilgili farkındalık çalışmaları yapılması, kadınların emeğinin değer görmesi ve sabit gelir elde etmeleri, sosyal güvenliklerinin sağlanması ruhsal sağlığın korunması açısından önemli olabilir. Ruh sağlığını korumak, oluşabilecek hastalıkların topluma getirdiği yükü de önlemede etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
Mental illnesses are 2 times more common in women than men and it is a serious public health problem. This cross-sectional study group consisted of 585 female trainees over the age of 18, who were attending course in Aksaray province. The study data were collected by survey method in the months May and June of 2017. The trainees whose verbal consent received were applied to the questionnaire, which includes sociodemographic information and questions about the mental status, with the 12-item form of the General Health Questionnaire and the Beck Depression Scale.In statistical analysis, number, percentage distribution, the chi-square were used. İn necessary situations Fisher exact square, Mantel Haenszel chi-square test, and Yates correction were also used. A p value of