Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerde perioküler bölgenin antropometrik ölçümlerinin fotogrametrik olarak karşılaştırılmalı incelenmesi
A photogrammetric comparative investigation of theanthropometric measurements of periocular region inturkish and foreign students
  1. Tez No: 617480
  2. Yazar: SERCAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UZUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, Fotogrametri, Perioküler Bölge, Anthropometry, Photogrammetry, Periocular Region
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Çalışmada Türk ve yabancı uyruklu öğrencilerde perioküler bölgeye ait ölçümler, çekilen fotoğraf görüntüleri üzerinden alınarak karşılaştırılmalı olarak incelenmesi ve farklı ırklara ait perioküler bölgenin antropometrik ölçümlerinin ortalama standart değerlerinin belirlenmesi amaçlandı. Materyal ve Metot: Yaşları 18-25 arasında olan 150 Türk ve 150 Yabancı Uyruklu erkek ve kadın öğrencilerde perioküler bölgeye ait bazı antropometrik noktalar fotogrametrik yöntemle ölçüldü. Ölçüm noktaları kaynaklarda belirtilen antropometrik ve fotogrametrik noktalar kullanılarak Frankfurt Horizontal Planında ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen ölçüm noktaları sırasıyla exochanthion-exochanthion (ex-ex), endochanthion-endochanthion (en-en), sağ exochanthion-endochanthion (sağ ex-en), sol exochanthion-endochanthion (sol ex-en), pupilla-pupilla (p-p), sağ ps-pi ve sol ps-pi noktalarıdır. Bu ölçümler sırasıyla, Türkler'de 91,25±4,67 mm ; 35,00±2,47 mm ; 28,82±5,99 mm ; 28,16±2,40 mm ; 63,40±3,42 mm ; 10,12±1,46 mm ; 9,96±1,42 mm olarak ölçülmüştür. Arap Ülkelerinden olan bireylerde ortalama değerler sırasıyla; 93,61±4,50 mm ; 34,40±2,48 mm ; 29,91±1,91 mm ; 29,56±1,88 mm ; 63,40±3,42 mm ; 10,32±1,62 mm ; 10,26±1,59 mm'dir. Orta Asya Ülkelerinden olan bireylerde ise ortalama bu değerler sırasıyla; 93,06±4,49 mm ; 35,09±3,14 mm ; 29,26±1,69 mm ; 28,72±1,68 mm ; 64,23±3,71 mm ; 10,03±1,30 mm ve 9,87±1,19 mm olarak belirlendi. Sonuç: Sonuç olarak, çalışmada elde edilen ortalama değerler bu konuda ileride yapılacak çalışmalara ışık tutacağı, ırklar arasındaki benzerlikleri veya olası farklılıkları ortaya koyması açısından önem taşımaktadır. Ayrıca optisyenlik alanı ve klinik olarak da göz cerrahisinde, klinikçilere faydalı olacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the measurements of periocular region in Turkish and foreign young adults by taking the photographs taken in comparison with the photographic images, and to establish the mean standard values of the anthropometric measurements of different races. Material and Method: Anthropometric measurements of the periocular region in 150 Turkish and 150 foreign male and female students aged between 18-25 years were performed by measuring photogrammetric. Measurement data were measured in the Frankfurt Horizontal Plane using the anthropometric and photogrammetric dots indicated in the sources. Results: Exochanthion-exochanthion (ex-ex), endochanthion-endochanthion (en-en), right exochanthion-endochanthion (right ex-en), left exochanthion-endochanthion (left ex-en), pupilla-pupilla (p-p) are the right ps-pi and left ps-pi points. These measurements respectively in Turkish individuals, 91.25±4,67 mm; 35.00±2,47 ; 28.82±5,99 mm; 28.16±2,40 mm; 63.40±3,42 mm; 10.12±1,46 mm; 9.96±1,42 mm. Mean values of individuals from Arab Countries were 93.61±4,50 mm ; 34.40±2,48 mm; 29.91±1,91 mm; 29.56±1,88 mm; 63.40±3,42 mm; 10.32±1,62 mm; 10.26±1,59 mm respectively. Mean values of individuals from Central Asia Countries were 93.06±4,49 mm; 35.09±3,14 mm; 29.26±1,69 mm; 28.72±1,68 mm; 64.23±3,71 mm; 10.03±1,30 mm and 9.87±1,19 mm respectively. Conclusion: In conclusion, the similarities and possible differences between the races were determined. Clinically, it is thought that it will be useful to the surgeons and opticions in eye surgery.