Çocuklardan izole edilen maya suşlarının antifungal duyarlılıklarının farklı yöntemlerle belirlenmesi
Determination of antifungal susceptibility to yeast strains isolated from children by different methods
- Tez No: 617608
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NEDRET KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Çocuk hastalar, Candida, Mikrodilüsyon, Etest, Yeastone, Antifungal duyarlılık, Pediatric patients, Candida, Microdilütion, Etest, Yeastone, Antifungal susceptibility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Bu çalışmada, steril vücut sıvılarından izole edilen Candida türlerine karşı E-test ve Sensititre YeastOne kolorimetrik antifungal panel (YeastOne) yöntemlerini Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) prosedürüyle karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Pediatrik hastaların vücut sıvısı kültürlerinden izole edilen Candida türleri geleneksel yöntemlerle tanımlandı. Amfoterisin B (AFB), flusitozin (5-FU), flukonazol (FLU), ketokonazol (KET), itrakonazol (IT), vorikonazol (VOR), anidulafungin (ANI), caspofungin (CAS), posakonazol (POS), mikafungin (MİKA) izolatlarının in vitro antifungal duyarlılıkları, CLSI, M27-A3 referans mikrodilüsyon veya üreticinin önerilerine göre gerçekleştirilen E-test (Biomeriux, Fransa) veya Sensititre YeastOne panelleri (TREK Teşhis Sistemleri) ile elde edilmiştir. Bulgular: Klinik örneklerden C. parapsilosis (n=40), C. albicans (n=18), C. glabrata (n=10), C. kefyr (n=3), C. krusei (n=2), C. lusitaniae (n=1) ve C. utilis (n=1) suşları izole edilmiştir. Bütün Candida suşlarında (C. kefyr, C. utilis hariç (ECV ve CBP değerleri belli olmadığı için) antifungaller içinde en duyarlı AFB olduğu bunu MİKA, ANI, CAS ve 5-FU sıklıkla izlemektedir. Bütün suşlarının antifungal duyarlılıkları üç yöntemlerle karşılaştırdığımızda ECV uyumun en iyi Candida albicans olduğu görüldü. Diğer suşlarda antifungallere göre değiştiği görüldü. Tüm Candida suşları içinde çok büyük hatalar (ÇBH), büyük hatalar (BH) ve küçük (KH) hataları en fazla sırasıyla Etest ve Mikrodilüsyon (MD) yöntemleri, Yeastone ve MD yöntemleri ve Yeastone ve E-Test yöntemleri arasında bulundu. Sonuç: Candida suşlarının antifungal duyarlılıkları için Etest ve YeastOne yöntemlerini referans yöntem MD karşılaştırdığımızda, 24 saatte değerlendirmek koşuluyla, hızlı ve kolay olması nedeniyle rutin laboratuvarlarda kullanılabileceği belirlendi. Ancak bu konuda daha fazla suş sayısıyla yapılacak olan çalışmalar gerektiği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the E-test and the Sensititre YeastOne colorimetric antifungal panel (YeastOne) methods with CLSI against the most frequently isolated Candida species isolated from sterile body fluids. Material and Methods: Candida species isolated from the body fluid cultures of pediatric patients were identified by conventional methods. In vitro antifungal susceptibilities of isolates for amphotericin B, flucytosine, fluconazole, ketoconazole, itraconazole, voriconazole, anidulafungin, caspofungin, posaconazole, micofungin were determined by Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI, M27-A3) reference broth microdilution method (BMD) or The E-test strips (Biomeriux, France) or The Sensititre YeastOne panels (TREK Diagnostic Systems) that were performed according with the manufacturer's recommendations. Results: The species distribution of the isolates were as follows; C. parapsilosis (n=40), C. albicans (n=18), C. glabrata (n=10), C. kefyr (n=3), C. krusei (n=2), C. lusitaniae (n=1) and C. utilis (n=1). For all Candida strains (except C. kefyr, C. utilis (since ECV and CBP values are not known)), MICA, ANI, CAS and 5 –FU are the most susceptible AmB among antifungals. When the antifungal susceptibilities of all strains were compared with three methods, ECV compliance was found to be the best Candida albicans. It was seen that the other strains changed according to antifungals. The highest very major errors (VME), major errors (ME), and minor (MIN) errors for all Candida strains were found in among Etest and MD methods, Yeastone and MD methods, and Yeastone and E-Test methods, respectively. Conclusiun: It was determined that Etest and YeastOne methods compared with the CLSI reference method for determining the susceptibility of Candida spp. were to be easier, feasible, and reproducible method of susceptibility testing. However, it was determined that more strains should be evaluated.