Tiyazol ve tiyofen halka sistemlerini içeren üre türevlerinin sentez çalışmaları ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Thiazole and thiophene ring containing the urea synthesis operating system of derivatives and investigation of biological activities
  1. Tez No: 617609
  2. Yazar: RÜVEYDE KELEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL DİLEM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Üre, Tiyazol, Tiyofen, Sitotoksisite, Kanser, Urea, Thiazole, Thiophene, Cytotoxicity, Cancer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada öncelikle 2-asetiltiyofen bileşiğinden yola çıkılarak, 2-bromoasetiltiyofen sentezlenmiştir. 2-bromoasetiltiyofen kullanılarak da başlangıç bileşiği olan 2-amino-4-(2-tiyenil)tiyazol bileşiği sentezlenmiştir. Bu bileşiklerin fenilizosiyanat türevleri ile reaksiyonları sonucunda 23 adet, N-((2-tiyenil)-2-tiyazolil)-N'-fenil üre türevlerinin sentezi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bu bileşiklerin yapı karakterizasyonları IR, 1H NMR, 13C NMR spektroskopisi ve kütle spektrometresi yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Sentezlenen üre türevlerinin, p38MAPKα enzim inhibisyon çalışmaları ve farklı kanser hücreleri üzerine MDA-MB-241 meme kanseri, A549 küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, RL95-2 endometriyum kanser hücre hatlarında sitotoksisite çalışmaları gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, starting from 2-acetyl thiophene compound, 2-bromo acetyl thiophene was synthesized. Using 2-bromoacetylthiophene, the starting compound 2-amino-4- (2-thienyl) thiazole was synthesized. The reaction of these compounds with phenylisocyanate derivatives resulted in the synthesis of 23 N - ((2-thienyl) -2-thiazolyl) -N'-phenyl urea derivatives. The structure characterization of these compounds was performed by IR, 1H NMR, 13C NMR spectroscopy and mass spectrometry. P38MAPKα enzyme inhibition studies of synthesized urea derivatives and cytotoxicity studies of MDA-MB-241 breast cancer, A549 non-small cell lung cancer, RL95-2 endometrial cancer cell lines were performed on different cancer cells.