Tiyazol heteroaromatik yapısı içeren sülfonamid bileşiklerinin sentezi
Synthesis of sulfonamide compounds containing heteroaromatic structure
- Tez No: 570078
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLBİYE KÖKBUDAK, DOÇ. DR. ŞENGÜL DİLEM DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Tiyazolamin, Benzensülfonil Klorür, Sülfonamid, Sentez, thiazolamine, sulfonylchloride, sulfonamide, synthesis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
TİYAZOL HETEROAROMATİK YAPISI İÇEREN SÜLFONAMİD BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ Tuğba MEŞELİ Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Temmuz 2019 Danışman: Prof. Dr. Zülbiye KÖKBUDAK ÖZET Sülfonamid -S02NH– grubu, antimikrobiyal, saluretik, karbonik anhidraz inhibitörü, antitümör, antitroid ajan gibi biyolojik aktiviye sahip olduğu bilinen ve diğer ilaçlara göre daha az toksik olan bileşikler grubudur. Bu nedenle bu çalışmada tiyazol halkası içeren yeni sülfonamid türevlerinin sentezleri yapılmıştır. Çalışmamızın ilk basamağında 2-asetiltiyofend;;loen başlayarak, bir seri reaksiyonlar sonucu 4-(tiyofen-2-il)-1,3-tiyazol-2-amin) (TA) bileşiği sentez edilmiştir. İkinci basamakta benzensülfonilklorür türevleri ile reaksiyonları çalışılarak, yeni sülfonamid türevleri (TA1-TA12) sentez edilmiştir. Elde edilen bu bileşiklerin yapı karakterizasyonları 1H-NMR, 13C-NMR, IR spektroskopisi ve kütle spektrometresi yöntemleri kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS OF SULFONAMIDE COMPOUNDS CONTAINING HETEROAROMATIC STRUCTURE Tuğba MEŞELİ Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, July 2019 Supervisor: Prof. Dr. Zülbiye KÖKBUDAK ABSTRACT Sulfonamide -S02NH– group known to have biological activity such as antimicrobial, saluretic, carbonic anhydrase inhibitor, antitumor, antithyroid agent and are less toxic than other drugs. Therefore, in this study, syntheses of new sulfonamide derivatives containing thiazole ring are made. 4-(thiophen-2-yl) -1,3-thiazol-2-amine (TA) was synthesized as a result of a series of reactions starting from acetylthiophene, in the first step. New sulfonamide derivatives (TA1, TA2, TA3, TA4, TA5, TA6, TA7, TA8, TA9, TA10, TA11, TA12,respectively) were synthesized by studying sulfonylchloride derivatives and their reactions with, in the second step of study. 1H-NMR, 13C-NMR, IR spectroscopy and mass spectrometry methods were used to determined the structure characterization of the obtained compounds.