Lise takımlarında oynayan erkek sporcuların bazı solunum fonksiyonları, fiziksel ve antropometrik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of some pulmonary functions, physical and anthropometric properties of male athletes playing in high school teams
- Tez No: 638875
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN SÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Solunum, Akciğer Kapasitesi, Sürat, Süratte Devamlılık, Illinois, Çeviklik, Kavrama Kuvveti, Respiration, Lung Capacity, Speed, Speed Continuum, Illinois, Agility, Grip Strength
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Farklı spor branşlarında yer alan, lise takımlarında oynayan genç bireylerle aynı yaş grubundaki sedanterler üzerinde spor yapmanın ve spor türünün bazı motorik, antropometrik ve akciğer fonksiyonları üzerinde etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem:Lise okul takımlarında yer alan 15-18 yaşları arasında değişen 45 sporcu (15 basketbol erkek, 15 hentbol erkek, 15 futbol erkek) ayrıca 15 sedanter erkek olmak üzere toplam 60 gönüllü birey çalışmaya katılmıştır. Solunum kapasitesi, pençe kuvveti, 30 metre sürat koşusu, süratte devamlılık ve illinois çeviklik testi ölçümleri yapılmıştır. Pençe kuvveti Takei Grıp-D TKK 5401 marka el dinamometresi kullanılarak ölçülmüştür ve kilogram(kg) cinsinden kaydedilmiştir. 30 metre sürat, süratte devamlılık ve illinois çeviklik testleri Microgate marka elektronik fotosel sistemi kullanılarak ölçülmüştür. Ölçülen veriler saniye(s) cinsinden kaydedilmiştir. Solunum ölçümleri Cosmed Spiropalm 6MWT Spirometre cihazı kullanılarak, zorlamalı vital kapasite ve maksimum istemli ventilasyon ölçümleri yapılmıştır.Solunum ölçümleri sonucunda FVC (lt), FEV1 (lt), FEV1/FVC%, PEF (lt/s), FEF 25/75 (lt/s), MVV (lt/dk) dinamik akciğer hacimleri kaydedilmiştir. Bulgular:Çalışmaya katılan bireylerin fiziksel parametrelerden olan yaş (yıl), boy (cm), ağırlık (kg) ve VKİ (kg/m2) değerlerinde istatistiksel olarak bir fark tespit edilmemiştir(p>0,05). FVC (lt), FEV1 (lt), PEF (lt/s), FEF 25/75 (lt/s) ve MVV (lt/dk) değerlerinde branşlar arasında istatistiksel olarak fark tespit edilmemiştir (p>0,05). FEV1/FVC %değerlerinde ise branşlar arasında fark tespit edilmiştir (p0,05). 30 m süratte devamlılık değerlerinde ise branşlar arasında fark tespit edilmiştir (p0,05). Sonuç:Çalışmamızda lise çağındaki okul takımlarında oynayan sporcularla aynı fiziksel özelliklere sahip spor yapmayan bireylerle göre daha iyi akciğer fonksiyonlarına sahip olduğu ve FEV1/FVC oranları değerlendirildiğinde , obstrüktif ve restriktif akciğer hastalıklarına yakalanma risklerinin düşük olduğu düşünülmektedir.Farklı spor branşlarında bulunan genç erkek sporcuların özellikle yetişme ve ergenlik çağında, yaptıkları antrenmanın niteliği, vücut tipleri, akciğer kapasiteleri, motorik özellikleri birbirleri ile bağlantılıdır. Çalışmamızda farklı branşlardaki sporcuların, solunum ve fiziksel uygunluk yönünden en iyi oldukları bu dönemlerinde, performanslarını spor türünün niteliğine bağlı olarak en üst düzeye çıkarmak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose:The purpose of this study is investigating the effect of sports on some motoric, anthropometric and lung functions of athletes and sedentary individuals in the same age group with young individuals playing in high school teams in different sports branches. Materials and Method:A total of 60 volunteer individuals, including 45 athletes (15 basketball males, 15 handball males, 15 football males) and 15 sedentary males, who took part in the high school school teams between the ages of 15-18, participated in the study.Breathing capacity, claw strength, 30-meter sprint, speed continuity and illinois agility test measurements were performed. Claw strength was measured using the Takei grip-d TKK 5401 brand hand dynamometer and recorded in kilograms (kg).The 30 meter speed, speed continuity and Illinois agility tests were measured using the microgate electronic photocell system.Claw strength was measured using the Takei grip-d TKK 5401 brand hand dynamometer and recorded in kilograms (kg). The 30 meter speed, speed continuity and Illinois agility tests were measured using the micragate electronic photocell system. Measured data is recorded in Seconds (s).Breathing measurements Forced vital Capacity and maximum voluntary ventilation were measured using the Cosmed Spiropalm 6MWT Spirometer. As a result of respiratory measurements, dynamic lung volumes of FVC (lt), FEV1 (lt), FEV1/FVC%, PEF (lt/s), FEF 25/75 (lt/s), MVV (lt/Min) recorded. Results: There was no statistical difference in age (Year), height (cm), Weight (kg) and BMI (kg/m2) in the physical parameters of the participants(p>0.05). FVC (lt), FEV1 (lt), PEF (lt/s), FEF 25/75 (lt/s) and MVV (lt/min) values were not statistically different between the branches (p>0.05). FEV1 / FVC % values differed between branches (p0.05).30 m speed continuity values were found to be different between branches (p0.05). Conclusion:In our study, athletes who played in high school teams had better lung function than those who did not play sports with the same physical characteristics and when FEV1/FVC ratios were evaluated, the risk of developing obstructive and restrictive lung diseases was lower. The quality, body types, lung capacities and motoric characteristics of young male athletes in different sports branches are linked with each other, especially during their upbringing and adolescence. In this study, it was aimed to maximize the performance of athletes in different branches in terms of their respiratory and physical fitness during these periods, depending on the nature of the type of sport.