Dinleme etkinliklerindeki diyalogların söz eylem kuramına göre incelenmesi: Yeni Hitit örneği
A study of the dialogues in the listening activities according to the speech act theory: New Hitit example
- Tez No: 617658
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN LEYLÂ UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Söz Eylem, Edimsöz, Dolaysız Söz Eylem, Dolaylı Söz Eylem, Speech Act, Illocution, Direct Speech Act, Indirect Speech Act
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dilbilim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma“Ankara Üniversitesi TÖMER Yeni HİTİT Yabancılar İçin Türkçe I, II, III”Ders ve Çalışma Kitaplarına ait dinleme etkinliklerinde kullanılan diyalogların Söz Eylem Kuramı ışığında incelenerek söz eylem haritalarını çıkarmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla HİTİT kitaplarına ait dinleme etkinliklerinde kullanılan ve bu çalışmanın veri tabanını oluşturan 53 dinleme diyaloğu içerik analizi yöntemi kullanılarak Söz Eylem Kuramı kapsamında incelenmiştir. Tezin başlangıcında, çalışma genel olarak tanıtılmış ve ikinci bölümde, Söz Eylem Kuramı ve söz eylemler teorik ve pratik bir yaklaşımla açıklanmıştır. Bir sonraki bölümde ise veritabanı ve yöntem hakkında bilgiler verilmiştir. İncelenen diyaloglarda toplam 164 edimsöz edimi tespit edilmiş ve bunlardan 38'inin belirtici, 74'ünün yönlendirici, 35'inin yansıtıcı, 16'sının yükümleyici ve 1'inin ise bildirici sınıfına ait olduğu saptanmıştır. Bu bulguların tümüne 4.bölümde yer verilmiştir. Tezin son bölümünde, Türkçe'yi yabancı dil olarak öğreten ve öğrenenler için söz eylemlerin büyük önem taşıdığı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
This work has been written for exploring and finding out speech acts and their maps related to the speech act theory in dialogues used in listening activities of the textbooks and workbooks of Ankara University TÖMER“New Hitit Turkish for Foreigners I, II, III”. In order to achieve the goal of the work, 53 hearing dialogues belonging to the HİTİT-books, which are the database of this work, were explored relation to of speech act theory. In the beginning of the thesis, the work is introduced in general. In the second chapter, with a theoretical and practical approach, a literature review regarding speech act theory and speech acts has been presented. The next chapter provides information on the database and method of the study. In the researched dialogues, 164 Illocutionary act have been detected. It also turned out that to be 38 of them are Representatives, 74 Directives, 35 Expressives, 16 Commiseves and 1 Declarations. All of these results are included in Chapter 4. In the last part of the work it was emphasized that speech acts are of great importance for those who teach and learn Turkish as a foreign language.