9. sınıf MEB Arapça ders kitabının dört temel dil becerisi ve içerik açısından incelenmesi
An analysis of the 9th grade MEB Arabic textbook in terms of four basic language skills and content
  1. Tez No: 944319
  2. Yazar: CİHAT BAKLA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNAYETULLA AZİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arapça Öğretimi, Dört Temel Dil Becerileri, Ders Kitabı Analizi, Anadolu İmam Hatip Liseleri, Arabic Language Teaching, Four Fundamental Language Skills, Textbook Analysis, Anadolu Imam Hatip High Schools
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, 9. sınıf MEB Arapça ders kitabının dört temel dil becerisi (dinleme, konuşma, okuma, yazma) açısından nasıl ele alındığı incelenmiştir. Araştırma, ders kitabında dil becerilerinin nasıl dağıtıldığını, etkinliklerin ünite bazında nasıl şekillendiğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın veri kaynağını 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde Anadolu İmam Hatip Liselerinde okutulan 9. sınıf ders kitabı oluşturmaktadır. Araştırmada betimsel analiz yöntemi kullanılmış olup, veri toplama sürecinde 9. sınıf Arapça ders kitabındaki dil becerisi etkinlikleri sayısal olarak değerlendirilmiştir. Kitapta toplamda 90 dinleme, 102 konuşma, 78 okuma ve 176 yazma etkinliği yer aldığı tespit edilmiştir. Analiz sonuçları, dinleme etkinliklerinin teknolojik destekle sunulmasına rağmen üniteler arasında eşit dağılmadığını, konuşma etkinliklerinin yönlendirilmiş diyaloglar ile sınırlı olduğunu ve öğrencilerin bağımsız konuşma pratiği yapmalarına yeterince olanak tanımadığını göstermektedir. Okuma etkinliklerinde ise metinlerin uzunluk ve içerik bakımından bazı ünitelerde temel seviyedeki öğrenciler için zorlayıcı olduğu belirlenmiştir. Yazma becerisi kapsamında ise öğrencilerin üretkenliklerini artırmaya yönelik açık uçlu yazma etkinliklerinin yetersiz olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda, 9. sınıf MEB Arapça ders kitabının dil becerilerini geliştirme noktasında önemli unsurlar içerdiği ancak bazı alanlarda geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Dil becerilerinin üniteler arasında daha dengeli dağıtılması, bağımsız konuşma ve yazma etkinliklerine daha fazla yer verilmesi önerilmektedir. Bu kapsamda, öğretmenlerin ek materyallerle bu eksiklikleri gidermesi, öğrencilere daha fazla etkileşimli ve kültürel içerikli dil öğretimi sağlaması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how the ninth-grade MEB Arabic textbook addresses the four fundamental language skills: listening, speaking, reading, and writing. The research aims to assess the distribution of language skills in the textbook and analyze how the activities are structured within each unit. The data source for this study is the ninth-grade Arabic textbook used in Anadolu Imam Hatip High Schools during the 2024-2025 academic year. A descriptive analysis method was employed, and language skill activities in the textbook were quantitatively evaluated during the data collection process. The findings indicate that the textbook includes a total of 90 listening, 102 speaking, 78 reading, and 176 writing activities. The analysis reveals that, although listening activities are supported by technological tools, their distribution across the units is not balanced. Speaking activities are primarily confined to guided dialogues, limiting opportunities for students to engage in independent speaking practice. Regarding reading skills, it was found that the length and content of some texts pose challenges for beginner-level students. Furthermore, in the writing skill category, open-ended writing activities aimed at enhancing students' creativity and productive skills are insufficient. The study concludes that while the ninth-grade MEB Arabic textbook incorporates essential elements for language skill development, certain areas require improvement. It is recommended that language skills be distributed more evenly across the units and that more opportunities be provided for independent speaking and writing activities. Additionally, teachers are encouraged to supplement the textbook with additional materials to address these shortcomings and to provide students with more interactive and culturally enriched language instruction.