Çağdaş Türk resminde çocuk çözümlemeleri
Child analysis in contemporary Turkish painting
  1. Tez No: 617666
  2. Yazar: MEHMET CETE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAYBEY KAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Figürü, Çağdaş Türk Resmi, Eleştiri, Estetik, Resimde Çocuk, Child figure, Contemporary Turkish Painting, Criticism, Aesthetics, Child in Painting
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Geçmişten günümüze gelen çocuk figürü, öznel duyguların ifadesi olarak kullanılan estetik bir imgedir. Türk resim sanatında çocuk imgesinin belirli bir tarihi olmasa da geçmişten günümüze resimlerde belirli bir anlam içerisinde saflığın ve doğallığın simgesi olarak kullanılmıştır. Türk resim sanatı İslamiyet'in etkisi altında tasvir yasağından dolayı Türk resmi batıya göre daha geç yaşanmıştır. Fakat Batı resminde çocuk figürünün daha çok ''Çocuk İsa'' veya ''Meryem Ana'' ile birlikte tasvir edildiğini görülmektedir. Çocuk figürü, saf duygulara sahip olduğundan Avrupa resim sanatında melek olarak da tasvir edilmiştir. 19. yüzyılın ortalarından sonra Batı resim sanatı etkisi altında resim sanatında çocuk figürünü daha sık görülür. Türk resim sanatında çocuk figürü, toplumsal gerçekçilik çerçevesi altında çalışmalarını yansıtan sanatçıların farklı boyut ve teknik olarak resimde çocuk figürünü ele aldıklarını görünmektedir. Konular genellikle gerçek yaşamdan esinlenerek çalışmalarını sürdüren Çağdaş Türk resim sanatçılardan; Neşet Günal, İbrahim Balaban, Neş'e Erdok, Turgut Zaim ve Dinçer Erimez gibi sanatçılarımız resimlerinde çocuk konulu çalışmaları bulunmaktadır. Çağdaş Türk ressamlarının, çocuk temalı çalışmaları çözümlendiğinde, sanatçının yaşadığı bölgenin kültürünü, yaşam biçimini ve hayat zorluklarını bireysel özelliklerine taşıyan yansımalardır. Çağdaş Türk Resminde çocuk figürü çalışmalarda zaman zaman teknik ve üslup olarak kuşaklar arasında oluşan, sanata farklı bakış açısından, faklı dönemlerde farklı bir şekilde yansıtıldığını görülmektedir. Yapılan çocuk figürlü çalışmaların çözümlenmesi, estetik değerler içerisinde ve ontolojik biçimde eleştirel bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Sanat alanında yapılan analiz çalışmaların, sanat tasarımları, eleştirel bakış açısı ve estetik değerler olgusuyla anlamsal bir çerçeve içinde temellendirilmiştir. Çocuk; tüm duyguları ifade eden bir olgudur. Sanat kurumsal olarak çok yönlü olmakla beraber düşünce ve görüşü farklılıklarını da yanında getirir.
Özet (Çeviri)
The child figure from the past to the present is an aesthetic image used as an expression of subjective feelings. Although there is no specific history of children's image in Turkish painting, it has been used as a symbol of purity and naturalness in paintings from past to present. Turkish painting has been lived much later than the west due to the prohibition of depiction under the influence of Islam, but in Western painting we see that the child figure is mostly depicted together with 'İsa Child Jesus' 'or Ana Virgin Mary'. The child figure is also portrayed as an angel in European painting because he has pure emotions. After the middle of the 19th century, under the influence of Western painting, we see the child figure in painting more often. We can see that the artists reflecting their works under the framework of child figure and social realism in Turkish painting art deal with the child figure in painting in different dimensions and techniques. The subjects are mostly from contemporary Turkish painting artists who are inspired by real life; Our artists such as Neşet Günal, İbrahim Balaban, Neş ,e Erdok, Turgut Zaim and Dinçer Erimez have children's paintings. When the child-themed works of contemporary Turkish painters are analyzed, we see reflections that carry the culture, life style and life difficulties of the artist's region to their individual characteristics. In contemporary Turkish painting, we see that the child figure is sometimes reflected in different ways from different perspectives to art, which is formed between generations in terms of technique and style. The analysis of the works with child figures was evaluated within the aesthetic values and ontologically with a critical point of view. The analysis of art studies is based on art designs, critical point of view and aesthetic values. Child; is a phenomenon that expresses all emotions. Art is a multi-faceted institution and brings differences of opinion and opinion. The multi-faceted perception under the name of art consists of criticism.