Böbrek nakli hastalarında diyetle günlük potasyum ve magnezyum alımı ilemetabolik sendrom arasında
  1. Tez No: 617679
  2. Yazar: MERVE OLPAK YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT HAYRİ SİPAHİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum, Metabolik sendrom, Potasyum, Renal transplantasyon, Magnesium, Metabolic Syndrome, Potassium, Renal transplantation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
AMAÇ:Böbrek nakli hastalarında diyetle alınan günlük potasyum ve magnezyum miktarı ile metabolik sendrom arasındaki ilişkiyi değerlendirmek GEREÇLER VE YÖNTEM: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı tarafından takip edilmekte olan 91 renal transplant alıcısı dahil edildi. Hastaların detaylı tıbbi öyküsü alınarak boy, kilo ve bel çevresinden oluşan antropometrik ölçümleri ile sistolik ve diastolik kan basıncı (SKB ve DKB) ölçümleri yapıldı. Hastalardan 12 saat açlıktan sonra alınan venöz kan örneklerinden tam kan sayımı, açlık kan glukozu, kreatinin, HDL, LDL, trigliserid değerleri çalışıldı. 24 saatlik idrar örneklerinden magnezyum ve potasyum ölçümü yapıldı. NCEP-ATP III kriterleri kullanılarak MS bulunan hastalar belirlendi. Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların 51'inde (% 56) MS tespit edildi. Hipertansiyon ve yüksek TG metabolik sendrom tanısı alan hastalarda en sık karşılaşılan MS komponenti oldular. [74 hastada (% 81.3) hipertansiyon, 49 hastada (% 53.8) yüksek TG mevcuttu].MS olan 51 hastanın yaş ortalaması 46.1±11.0 yıl, MS olmayan 40 hastanın yaş ortalaması 43.4±11.4 yıldı. MS olan hastaların 31'i (%60.8) erkek, 20'si (%39.2) kadındı. MS olan ve olmayan hastalar arasında yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0.05). Metabolik sendromu olan hasta grubunda VKİ, bel çevresi anlamlı olarak daha yüksekti ( p değerleri sırasıyla p:0.002, p0.05). MS olan hasta grubunda 24 saatlik idrarda Na ve tuz atılımı anlamlı olarak daha fazlaydı ( p değerleri sırasıyla p:0.049, p:0.049). Sonuç: Sonuç olarak renal transplant hasta populasyonumuzda MS sıklığı genel populasyona kıyasla artmış olarak bulundu. Hipertansiyon ve yüksek TG metabolik sendrom tanısı alan viii hastalarda en sık karşılaşılan MS komponenti oldular. MS için bilinen risk faktörlerine ek olarak Mg ve K alımının ilave bir risk faktörü olup olmadığı araştırılmış ancak kesitsel yapılan bu çalışmada söz konusu maddeler ile MS arasında ilişki gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the relationship between dietary intake of potassium and magnesium in renal transplant patients and metabolic syndrome Materials and methods: The study consists of 91 patients with renal transplant who were monitored in outpatient clinic by Erciyes University Medicine Faculty Nephrology Department. After receiving detailed medical history of the patients, anthropometric measurements such as weight, height and waist circumferences were recorded and systolic and diastolic blood pressures (SBP and DBP) were measured. Complete blood cell count, , fasting blood glucose, creatinine, HDL, LDL, triglyceride values were analyzed in venous blood samples which were taken from patients after 12 hours of fasting. Patients with MS were identified using the NCEP-ATP III criteria. Findings: MS was detected in 51 (56%) patients. They were the most common MS component in patients with hypertension and high TG metabolic syndrome. [74 patients (81.3%) had hypertension and 49 patients (53.8%) had high TG]. The mean age of 51 patients with MS was 46.1 ± 11.0 years, and the mean age of 40 patients without MS was 43.4 ± 11.4 years. Of the patients with MS, 31 (60.8%) were male and 20 (39.2%) were female. There was no statistically significant difference between patients with and without MS in terms of age and sex (p> 0.05). BMI and waist circumference were significantly higher in patients with metabolic syndrome (p values: p = 0.002, p 0.05). In the patient group with MS, Na and salt excretion in 24-hour urine was significantly higher (p values of p = 0.049 and p = 0.049, respectively). Conclusion: In conclusion, we identified higher MS prevalence in our patients with renal transplant comparing to general population. Hypertension and high TG were the most frequent MS components in patients with metabolic syndrome. In addition to the known risk factors for MS, Mg and K were investigated whether intake is an additional risk factor but in this cross-sectional study no relationship was found between the substances ( Mg and K) and MS.