Mide adenokanserlerde alfafetoproteinin prognostik önemi
The prognostic significance of alpha-protein in gastric cancer
  1. Tez No: 617696
  2. Yazar: MERVE KILINÇ ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN VATANSEVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Onkoloji, Gastroenterology, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Mide Kanseri, Alfafetoprotein, Mortalite, Gastric Cancer, Alpha-Fetoprotein, Mortality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Mide kanseri tüm dünyada sık görülen ve mortalitesi yüksek olan kanserler arasındadır. İnsidansı etnik grup, coğrafi koşullar, beslenme alışkanlıkları, ekonomik durum, yaşam tarzı ve Helicobacter pylori prevalansıyla farklılık göstermektedir. Mide kanseri erken evrede %80'den fazla oranda asemptomatiktir, bu nedenle tanısı gecikir. Semptomatik hastalarda en sık görülen şikayetler epigastrik ağrı, bulantı, kusma ve halsizliktir. Erken evre mide kanserleri genellikle tarama programlarında ya da mide şikayeti sonucu yapılan endoskopik incelemeler neticesinde saptanmaktadır. AFP, glikoprotein yapısında onkofetal bir proteindir. Fetüs karaciğerinde, yolk salk kesesinde ve fetüsün gastrointestinal sisteminde üretilir. Birinci trimesterde, fetüs kanında en fazla miktarda bulunan proteindir. Klinik uygulamada karaciğer, over ve testis tümörlerinin teşhis ve takibinde kullanılır. Alfa-fetoproteinin kandan yarılanma süresi 5-7 gün arasındadır. AFP üreten mide kanserler genellikle erkeklerde daha fazla görülmekle birlikte karaciğer metastaz yapma riski yüksek sağ kalımı kötü kanserlerdendir. Materyal ve Method Çalışmaya 1 Ocak 2006 ile 1 Ocak 2019 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroentroloji-Endoskopi ünitesi başvuran mide adenokanser tanısı almış hastalardan çalışma kriterlerini karşılayan 391 hasta dâhil edildi. Sonuçlar Çalışmamızda hastaların %68,3'ünün (n=267) erkek ve yaş ortalaması 62,76 ± 13,77 yıl olarak bulundu. Hastaların 66 (%16.9)'sında AFP düzeyi (cut-off=82 ng/ml) normalden yüksek bulundu. AFP >100ng/ml olan toplam 26 olgu olup bunların 20'si erkek, 6'sı kadındır. AFP'si pozitif mide kanserli olguların %73'ü distal mide kanseri, %92,3'ü evre 4 olarak bulunmuş olup, %69.2'sinde karaciğer metastazı tespit edildi. Olgularda yaşa bağlı mortalite daha yüksek olarak saptanmış olup AFP pozitif mide kanserli grupta karaciğer metastaz oranı daha yüksek bulunurken mortalite üzerinde anlamlı fark bulunamamıştır. AFP>100ng/ml ve yaş arasında mortalite açısından anlamlı fark bulunmuştur. AFP pozitif grupta cinsiyet, lezyon yeri ve evresi ile aralarında istatistiksel anlamlı ilişki bulunmadı; özellikle karaciğer metastazında, patolojik tanılarında ve metastaz durumuna göre AFP değerinin 100'ün üstünde olması istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Çalışmamızda yaş ve Ca19-9 ile mortalite arasında anlamlı farklılık saptanırken AFP pozitifliğinin mortalite üzerinde anlamlı etkisi saptanmamıştır. Tartışma Mide kanseri erken tanı ve taramasında prediktif değeri yüksek belirteçlere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda yapılacak kapsamlı çalışmaların hem literatüre katkı sağlayacağını hem de mortalite ve morbiditesi yüksek olan mide kanserinin prognozu belirlenerek hem mortaliteyi hem de ekonomik kayıpları azaltacağını düşündük.
Özet (Çeviri)
Aim Gastric cancer is one of the most common cancers in the world with high mortality. Its incidence varies with ethnic group, geographical conditions, eating habits, economic status, lifestyle and prevalence of Helicobacter pylori. Stomach cancer is asymptomatic in more than 80% of the early stage, so its diagnosis is delayed. The most common symptoms in symptomatic patients are epigastric pain, nausea, vomiting and fatigue. Early stage cancers are usually detected in screening programs or endoscopic examinations performed as a result of stomach complaints. AFP is an oncofetal protein in glycoprotein structure. It is produced in the fetus liver, yolk sac and in the gastrointestinal tract of the fetus. In the first trimester, the fetus is the most abundant protein in the blood. It is used in the diagnosis and follow-up of liver, ovary and testicular tumors in clinical practice. The half-life of alpha-fetoprotein is between 5-7 days. Gastric cancers that produce AFP are generally more common in men, but they have a high survival risk for liver metastases. Methods The study included 391 patients who met the criteria of gastric adenocarcinoma who admitted to Izmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Gastroentrology-Endoscopy unit between January 1, 2006 and January 1, 2019. Results In our study, 68.3% of the patients (n = 267) were male and mean age was 62.76 ± 13.77 years. In 66 (16.9%) patients, AFP level (cut-off = 82 ng / ml) was higher than normal. A total of 26 cases with AFP> 100ng / ml, of which 20 are male and 6 are female. 73% of cases with positive AFP gastric cancer were distal gastric cancer, 92.3% were stage 4, and liver metastasis was detected in 69.2%. Age-related mortality was found to be higher in patients, while liver metastasis rate was higher in AFP positive gastric cancer group, but no significant difference was found on mortality. There was a significant difference in mortality between AFP> 100ng / ml and age. In the AFP positive group, there was no statistically significant relationship between gender, lesion location and stage; Especially in liver metastasis, pathological diagnosis and metastasis status, AFP value above 100 was found statistically significant. In our study, there was no significant difference between age and Ca19-9 and mortality, while AFP positivity had no significant effect on mortality. Conclusion Predictors with high predictive value are needed for early diagnosis and screening of gastric cancer. We thought that comprehensive studies on this subject would contribute to the literature and reduce the mortality and economic losses by determining the prognosis of gastric cancer with high mortality and morbidity.