Türkçe öğretiminde kişiselleştirilmiş metin kullanımının öğrenci başarısına etkisi: Sıfatların öğretimi
The effect of using personalized text in teaching Turkish on student's achievement: Teaching adjectives
  1. Tez No: 617754
  2. Yazar: BEGÜM COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kişiselleştirilmiş öğretim, Türkçe öğretimi, kişiselleştirilmiş metin, sıfatların öğretimi, personalized learning, teaching Turkish, personalized text, teaching adjectives
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkçe öğretiminde kişiselleştirilmiş metin kullanımının öğrencilerin akademik başarılarına etkisini tespit etmektir. Bu amaç doğrultusunda Türkçe öğretim programı dahilinde olan sıfatların öğretimi ele alınmış ve 2018-2019 yılında öğrenim gören altıncı sınıf seviyesinden 56 öğrenci ile çalışılmıştır. Çalışma grubu; deney grubu 28 kişi ve kontrol grubu 28 kişi olarak ikiye ayrılmaktadır. Araştırmada son test kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın tek bir bağımsız değişkeni bulunmakta olup; bu bağımsız değişken öğretimdir. Araştırmanın bağımlı değişkeni ise öğrencilerin akademik başarısıdır. Uygulamada araştırmacı tarafından uzman görüşleri alınarak hazırlanan sıfatlar konusuna uygun kısa bir metin kullanılmıştır. Deney grubunda kullanılan metin, öğrencilerden“Öğrenci Kişisel Bilgi Formu”ile toplanan bilgilere bağlı olarak kişiselleştirilmiştir. Sıfatlar konusu bu metin üzerinden işlenmiştir. Kontrol grubunda ise metin kişiselleştirilmeden doğrudan kullanılmıştır. Her iki grubun öğretim süreci tamamlandığında ise öğrencilere sıfatlar konusunda başarı testi yapılmıştır. Başarı oranları analize tabi tutulmuş ve karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda, kişiselleştirilmiş metin kullanılan ve kişiselleştirilmemiş metin kullanılan gruplardaki öğrencilerin son test puanları arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Kişiselleştirilmiş metin kullanılan gruptaki öğrencilerin akademik başarılarının yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonunda deney grubundan sekiz öğrenci davet edilerek uygulamaya yönelik görüşlerini almak amacıyla hazırlanan“Öğrenci Görüşme Formu”uygulanmıştır. Görüşme sonunda ise nitel veriler betimsel analiz yapılarak incelenmiştir. Bu nitel verilerin sonucunda, öğrencilerin kişiselleştirilmiş öğretime yönelik görüşlerinin olumlu olduğu, uygulamayı motive edici buldukları ve konuyu öğrenmelerinde faydalı olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects on the students' achievement by a personalized text designed to teach adjectives in Turkish teaching. For this purpose, 56 students from the 6th grade level which were taking Turkish classes in 2018-2019 school year were studied. The study has only one independent variable and it is the instruction. The dependent variable of the research is the achievement of the students. In the implementation of the personalization, a short text prepared by the researcher and appropriate to the subject of adjectives was used. The text was personalized based on the information collected from the students through“Student Personal Information Form”. The subject of adjectives was studied through this text and after the completion of the subject, students were tested for achievement. At the end of the study, eight students were selected for focus group interview and interview forms were applied. After the data collected from the study were analyzed, it was found that the difference between the post-test scores of the students receiving personalized instruction and the non-personalized instruction was significant. Qualitative data in the Student Interview Form which was prepared in order to get the students' opinions about the application were analyzed by descriptive analysis. As a result of these qualitative data, it was identified that students' views on personalized teaching were positive, they found the practice motivating and they thought it was useful for learning the subject.