Sermaye piyasası ve kurumsal yönetim
Capital markets and corporate governance
  1. Tez No: 617755
  2. Yazar: AYŞEGÜL YAZGILI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARMAĞAN EBRU BOZKURT YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye Piyasası, Kurumsal Yönetim, Kurumsal Yönetim İlkeleri, Anonim Ortaklık, Anonim Şirketlerde Kurumsal Yönetim, Capital Markets, Corporate Governance, Corporate Governance Principles, Joint-Stock Company, Corporate Governance in Joint-Stock Companies
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Teknoloji ile ilgili yaşanan gelişmelere bağlı olarak küreselleşmenin artması ile birlikte, uluslararası alanda fon akışlarında artış yaşanmıştır. Artan fon alışverişlerinin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi, sermaye piyasasının etkinliğine ve düzgün şekilde işlemesine bağlı olup sermaye piyasasının güvenilirliği ve etkinliği için kurumsal yönetim uygulamasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda kurumsal yönetim uygulaması ile şirketlerin, hedeflerine, hukuka ve etik değerlere uygun olarak ulaşması amaçlanmaktadır. Kurumsal yönetimin, şirketlerde, devletlerde ve dolayısıyla dünyada yaygınlaşması, piyasanın ve ekonominin gelişmesini sağlamaktadır. Kurumsal yönetim 1990'lı yıllarda büyük ölçüde yaygınlaşmaya başlamış, yaşanan ekonomik çöküntüler ve önemli işletmelerin yaşadığı finansal skandallar kurumsal yönetimin gerekliliğini göstermiştir. 1999 yılında bütün dünyada benimsenmesi gerektiği düşünülen Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü Kurumsal Yönetim İlkeleri kabul edilmiş olup kurumsal yönetim ilkelerinin amacı, dünya çapında, belirli bir dizi yasal ve düzenleyici standart oluşturarak şirketlerin ve ülkelerin bu standartlar doğrultusunda hareket etmesini sağlamaktır. Türkiye'de 2003 yılında Sermaye Piyasası Kurulu kurumsal yönetim ilkelerini çıkarmış, bu ilkeler“Pay Sahipleri”,“Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık”,“Menfaat Sahipleri”ve“Yönetim Kurulu”bölümleri içerisinde değerlendirilmiştir. Bölgesel ve küresel çapta yaşanan gelişmeler ile birlikte 1956 yılından itibaren uygulamada bulunan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) yerine, 2012 yılında kurumsal yönetim ilkelerini içeren düzenlemelerin yer aldığı 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) uygulamaya konulmuştur. Bu çalışmanın amacı kurumsal yönetimin sermaye piyasası ve anonim ortaklıklar üzerindeki önemini ve etkisini araştırmaktır.
Özet (Çeviri)
With the increase in globalization due to technological developments, the fund flows have also increased in international field. The safeness of increased fund exchanges depends on the efficiency and proper functioning of the capital market, therefore the corporate governance practice is needed to secure the reliability and efficiency of the capital market. In this regard, the corporate governance practice aims to ensure that companies achieve their goals in accordance with the law and ethical values. That the corporate governance is becoming prevalent in companies, states and hence in the world contributes to the improvement of market and economics. The corporate governance began to become prevalent in the 1990s and the economical crises and financial scandals of major companies demonstrated the necessity of the concept of corporate governance. In 1999, OECD (Organization for Economic Co-operation and Development) corporate governance principles were accepted which were thought to be adopted all over the world with an aim to create a set of legal and regulatory standards worldwide to ensure that the companies and countries act in line with these standards. In Turkey, in 2003, the Capital Market Board (CMB) published the corporate governance principles which were evaluated under the titles:“Shareholders”,“Public disclosure and Transparency”,“Stakeholders”and“Board of Management”. With the developments in regional and global scale, the Turkish Commercial Code (TCC) No.6102 has entered into force in 2012, instead of the Turkish Commercial Code (TCC) No.6762 which was in effect since 1956. The purpose of this study is to investigate the importance and influence of the corporate governance on capital markets and joint-stock companies.