Tüketicilerin sosyal sorumlu şirketlere karşı farkındalıklarının araştırılması: İstanbul örneği
Research about the customer awareness to the socially responsible companies: The case of Istanbul
  1. Tez No: 617769
  2. Yazar: GÖKHAN ER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ DEMİRDÖĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Tüketim, Tüketici Davranışları, Corporate Social Responsibility, Consumption, Consumer Behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın amacı, kurumsal sosyal sorumluluk kavramının tüketici davranışları üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada kurumsal sosyal sorumluluk kavramının tanımı ve tarihsel gelişimiyle beraber kavramın tüketiciler üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, İstanbul'da ikamet eden 500 kişiye anket uygulanmıştır. İki bölümden oluşan anketin ilk bölümünde demografik özellikler ikinci bölümünde ise yasal, ekonomik, etik ve hayırsever sorumluluk ile ilgili sorular tüketicilere yöneltilmiştir. Anketin güvenilirlik ve geçerlilik katsayıları yüksek çıkmıştır. Normal dağılım sergilemeyen anket için non-parametrik testler uygulanmıştır. Çalışmanın sonucuna göre özellikle firmalar tarafından yapılan hayırsever sorumluluk faaliyetlerinin tüketicilerin davranışlarını daha çok etkilediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the effect of corporate social responsibility on consumer behavior. In this thesis, the definition and historical development of the concept of corporate social responsibility and its effects on consumers' are examined. For this purpose, a questionnaire was applied to 500 people who were residing in Istanbul. The questionnaire consists of two parts. İn the first part, questions about demographic characteristics were asked, though in the second part questions about legal, economic, ethical and philanthropic responsibility were addressed to consumers. The reliability and validity coefficients of the survey were high enough. Non-parametric tests were performed for the survey which did not exhibit normal distribution. According to the results of the study it was observed that especially philanthropic responsibility activities performed by firms affect the consumers ' behavior more.