The impact of marketing deception on consumers' attitude: A case study on the telecommunication sector in Turkey
Pazarlama aldatmacasının tüketici tutumu üzerindeki etkisi: Türkiye'deki telekomünikasyon sektörü üzerine durum incelemesi
  1. Tez No: 699307
  2. Yazar: BISAN M. M. ALBATAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAĞAN OKATAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pazarlama Aldatmacası, Tüketici Tutumu, Telekomünikasyon, Türkiye, Marketing Deception, Consumers' Attitude, Telecommunication, Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma telekomünikasyon şirketlerinin (hizmetler, fiyat, promosyon, dağıtım ve fiziksel kanıt) gibi pazarlama elementleri üzerindeki aldatıcı uygulamaları ve bu uygulamaların (bilişsel, duygusal ve davranışsal) olmak üzere üç bileşende tüketici tutumu üzerindeki etkisini saptamayı amaçlar. Amaçları elde etmek için, nicel araştırma yöntemi yürütüldü, ve araştırmacı betimleyici analitik yöntem bilimini kullandı. Veri toplama aracı olarak anket kullanıldı, ve telekomünikasyon şirketlerinin müşterilerinden 200 örnek yanıt elde edildi.Veriler SPSS programını kullanarak analiz edildi. Son bulgular, beş hipotezden dördünün desteklendiğini gösterdi. Telekomünikasyon şirketlerinin aldatıcı pazarlama uygulamalarının, tüketici tutumlarını istatiksel olarak önemli ölçüde etkiliyor olduğu açıklığa kavuştu, Özellikle hizmetlerde, fiyatta, promosyonda ve dağıtımda. Öte yandan, telekomünikasyon şirketleri tarafından yapılan fiziksel kanıt aldatmalarının tüketicilerin tutumları üzerinde önemli bir etkisi bulunmamaktadır. Son olarak, bu çalışma, aldatmaca uygulamalarına karşı tüketici farkındalığını arttırma ve bu uygulamalara maruz kaldıklarında konuyla ilgili konuşmaya teşvik etme gibi bir kaç öneri sundu. Aynı zamanda, telekomünikasyon şirketleri, sağladıkları servislerden daha sorumlu olmalı ve aldatıcı uygulamara karşı müşterilerini korumayı ifa etmelilerdir. Daha da ötesi, tüketici koruma birlikleri ve hükümet tüketicileri korumak için, farkındalığı arttırmalı, yasalar koymalı, kontroller ve koşullar sağlamalı ve tüketicilere ve topluma karşı sosyal sorumluluk olarak ahlaki uygulamaları göz önünde bulundurmalıdır.
Özet (Çeviri)
This research aims to identify the deceptive practices that telecommunications companies make in marketing mix elements (Services, price, promotion, distribution, and physical evidence) and their effect on consumers' attitudes in its three components ( cognitive, emotional, and behavioral). To achieve the objectives, quantitative research was conducted, and the researcher used the descriptive analytical methodology. A survey was used as a data collection tool, and responses were gathered from the telecommunications companies' customers with a sample size of 200. Data were analyzed using the SPSS program. The final findings show that four out of five hypotheses were supported. It was clear that there was a statistically significant impact of the marketing deception practices by telecommunications companies on affecting the consumers' attitudes, especially in services, price, promotion, and distribution. On the other hand, physical evidence deception by telecommunications companies has no significant effect on consumers' attitudes. Finally, the study offered several recommendations, such as raising customer awareness about deception practices and encouraging customers to talk about it when exposed to these practices. Also, telecommunication companies should be more responsible about their provided services and fulfill their customer protection from deceptive practices. Moreover, consumer protection associations and the government should raise awareness and establish laws, controls, and conditions to protect customers and consider ethical practices as social responsibility toward the customers and the community.