Muğla ili Dalaman, Köyceğiz ve Marmaris ilçelerinde park ve süs bitkilerinde bulunan Diaspididae (Hemiptera: Coccomorpha) familyasına bağlı türlerin saptanması
Identification of species belonging to the family Diaspididae (Hemiptera: Coccomorpha) in park and ornamental plants in Dalaman, Köyceğiz and Marmaris districts of Muğla province
  1. Tez No: 617790
  2. Yazar: LEVENT ISPARTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Muğla, Diaspididae, Süs bitkisi, Park, Kabuklu bit, Muğla, Diaspididae, Ornamental plant, Park, Scale insect
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Muğla ilinin Dalaman, Köyceğiz ve Marmaris ilçelerinde 2018-2019 yıllarında yapılan çalışma sonucunda; park ve süs bitkilerinde zararlı olan sert kabuklu bit türleri saptaması yapılmıştır. Örnekler, üzerinde Diaspididae familyasına ait tür bulunan park ve süs bitkilerinin bulaşık dal ve yapraklarından elde edilmiş olup; park, yol kenarı, izin alınan ev bahçesi, mesire yeri, koruluk, okul bahçesi, mezarlık, belediyelerin süs bitkileri üretim tesisleri, iş yerlerine ait bahçeler gibi yerlerden alınarak; preparatları hazırlanmış, fotoğrafları çekilip teşhisleri yapılmıştır. Çalışmanın sonucu olarak Diaspididae familyasına ait 9 tür saptanmıştır. Bu türler; Aonidiella aurantii (Maskell, 1879), Aonidiella citrina (Coquillett, 1891), Aspidiotus nerii (Bouche, 1833), Carulaspis minima (Signoret, 1869), Lepidosaphes malicola (Borchsenius, 1947), Lepidosaphes ulmi (Linnaeus, 1758), Melanaspis inapinota (Leonardi, 1913), Parlatoria oleae (Colvée, 1880), Pseudaulacaspis pentagona (Targioni Tozzetti, 1886)'dır. Carulaspis minima (Signoret, 1869), Lepidosaphes malicola (Borchsenius, 1947) ve Pseudaulacaspis pentagona (Targioni Tozzetti, 1886) türleri Muğla ili için ilk kayıttır. Dünya'da ilk kez Lepidosaphes ulmi (Linnaeus, 1758) türü, Liquidambar orientalis (Sığla ağacı) üzerinde; Aonidiella citrina (Coquillett, 1891) türü ise Acacia saligna (Kıbrıs akasyası) üzerinde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research conducted the armored scale insect being harmful on parks and ornamental plants in Dalaman, Köyceğiz and Marmaris districts of the Muğla province between 2018-2019 years. The samples were obtained from the branches and leaves of the park and ornamental plants with the species belonging to Diaspididae family. The samples was took on parks of manucipality, way edges, house gardens, picnic areas, groves, school gardens, cemeteries, botanical parks, workplace gardens, animal zoo and were made their preparations in laboratuary identified and taken photos. As a results of identification, 9 species were determined belonging to Diaspididae family. These are Aonidiella aurantii (Maskell, 1879), Aonidiella citrina (Coquillett, 1891), Aspidiotus nerii (Bouche, 1833), Carulaspis minima (Signoret, 1869), Lepidosaphes malicola (Borchsenius, 1947), Lepidosaphes ulmi (Linnaeus, 1758), Melanaspis inapinota (Leonardi, 1913), Parlatoria oleae (Colvée, 1880), Pseudaulacaspis pentagona (Targioni Tozzetti, 1886). Carulaspis minima (Signoret, 1869), Lepidosaphes malicola (Borchsenius, 1947) and Pseudaulacaspis pentagona (Targioni Tozzetti, 1886), species are the first record for Muğla province. For the first time in the world, Lepidosaphes ulmi (Linnaeus, 1758) was found on Liquidambar orientalis and Aonidiella citrina (Coquillett, 1891) was found on Acacia saligna.