İlkokul 1. sınıf Türkçe dersi öğretim programı ve uygulanması üzerine bir inceleme
A research on both primary school 1st grade Turkish lesson curriculum and application of curriculum
  1. Tez No: 617839
  2. Yazar: NAGİHAN ESER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEGÜL KARABAY TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe dersi öğretim programı, ilk okuma ve yazma, program değerlendirme, Turkish lesson curriculum, primary reading and writing, curriculum evaluation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu araştırma, 2018-2019 eğitim öğretim yılında uygulanan ilkokul birinci sınıf Türkçe dersi öğretim programına ilişkin birinci sınıf öğretmenlerinin, okul yöneticilerinin, velilerin ve öğrencilerin görüşlerini belirlemek; ayrıca öğretmen ve öğrencilerin sınıf içinde ilk okuma yazma öğretimi süreci uygulamalarına ilişkin durumlarını ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada karma araştırma modelinde sıralı araştırıcı desen benimsenmiştir. Çalışmanın nicel araştırma bölümünde çalışma grubu, 2018-2019 eğitim öğretim yılında Kayseri ilindeki devlete bağlı ilkokulların birinci sınıfını okutan 192 öğretmenden oluşmaktadır. Nitel araştırma bölümünde, görüşme için Kayseri ilinde gidilen okullarda birinci sınıf okutan beş öğretmen, 10 birinci sınıf öğrencisi, dört birinci sınıf velisi ve üç okul yöneticisi ile çalışma grubu oluşturulmuştur. Gözlem için Kayseri ili Kocasinan ilçesinde bulunan bir ilkokulun birinci sınıf listesinden rastgele seçilen dört öğrenci ve sınıf öğretmeniyle çalışma grubu oluşturulmuştur. Araştırmada veriler, öğretmenler için geliştirilen“Türkçe Dersi Öğretim Programını Değerlendirme Ölçeği”(TDÖPDÖ), yarı yapılandırılmış görüşme formları ve yarı yapılandırılmış gözlem formları aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde betimsel istatistikler (frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma), t testi, anova ve içerik analizi yapılmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir: Yapılan analiz sonucunda öğretmenlerin programın uygulanmasına yönelik genel olarak olumlu görüşte oldukları ve TDÖPDÖ'nün alt boyutlarına (Tema, Dil bilgisi, Kazanım, İlk okuma yazma, Ölçme-değerlendirme) yönelik öğretmenlerin olumlu görüşte oldukları söylenebilir. Ayrıca öğretmenler arasında cinsiyet, öğrenim durumu ve mesleki kıdem bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuş, hizmet içi eğitim yönünden anlamlı farklılık bulunmamıştır. Yapılan görüşmelerin analiz sonucuna göre öğretmenler, programa ilişkin bilgilerinin yeterli olmadığını, programın uygulanmasında zorlandıklarını ifade etmişlerdir. Öğrenciler, genelde Türkçe dersinden keyif aldıklarını, zorlanmadıklarını ve sıkılmadıklarını belirtmişlerdir. Veliler, programda yapılan değişikliklere ilişkin bilgileri sosyal çevreden edindiklerini ve Türkçe dersinin amacının okuma yazma öğrenmek olduğunu ifade etmişlerdir. Yöneticiler ise öğretmenlere programa ilişkin yeterli hizmet içi eğitim verilmediğini belirtmişlerdir. Gözlem sürecinde öğretmenin ilk okuma yazma öğretimine yönelik yeterli donanıma sahip olduğu ve süreçte zorluk çekmediği görülmüştür. Öğrencilerin de okuma yazma aşamasında harflerin yazımında ve cümle oluşturmada zorlandıkları, bağımsız okumada ise yapılan etkinliklerden keyif aldıkları, okuduğunu anlama metinlerinde zorlandıkları görülmüştür. Bu sonuçlardan yola çıkarak araştırmanın sonunda araştırmacılar ve gelecekte yapılacak çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been done to define what first grade teachers, principals, students' parents and students think about primary school first grade Turkish lesson curriculum used in 2018-2019 academic year; also it has been done for the purpose of teachers' and students' primary reading and writing process in the classroom. In this study sequential searching mixed method is adapted as a research method. During the quantitative research of the study the working group is composed of 192 first grade teachers working at public primary school in Kayseri during 2018-2019 academic year. During the qualitative research stage a working group is set in order to interview, this group includes five first grade teachers , 10 first grade students, four parents and three principals from public schools in Kayseri. For observation another working group consisting of first grade students and their teachers is set. Students are chosen randomly among the students of a public primary school in Kocasinan county of Kayseri province. In the research, data are gathered by using“Turkish Lesson Curriculum Rating Scale”(TLCRS) which is developed for teachers and by using semi-structured interview forms and semi-structured observation forms. In the analysis of the data gathered in the research descriptive statistics (frequency, percentage, arithmetic average, standard deviation) are produced, additionally t-test, anova and content analysis are made. The results of the research findings as follows: As a result of analysis it is found that teachers express positive opinion about curriculum and about the TLCRS' subscales (Theme, Grammar, Learning Outcome, Primary Reading and Writing, Assessment and Evaluation). It is also found that there are some statistically significant differences among teachers in terms of gender, educational background and professional seniority. However, there is not any significant difference in terms of in-service training activities. According to the results of the interview analysis, it is seen that teachers don't have adequate information about curriculum and they have difficulty in practicing it. Students state that they like Turkish lesson, they do not have difficulty in learning and they do not get bored during the lesson. Parents state that they get information about the changes in Turkish lesson curriculum from their social environment and they consider that the aim of Turkish lesson is to learn reading and writing. Principals think that teachers are not provided with enough in-service training activities about teaching program. According to observation results, teachers have adequate qualification and they do not have much difficulty in primary reading and writing stage. It is found that students have difficulty in writing letters and making sentences during the reading and writing stage. However, they enjoy independent reading activities but they have difficulty in reading comprehension. Based on these results, recommendations are made to researchers for future researches.