Lise öğrencilerine göre günümüzün toplumsal sorunları, nedenleri, çözümleri ve gelecekteki muhtemel toplumsal sorunlar
Today's social problems according to the high school students, their reasons, their solutions and the possible future social problems
- Tez No: 617838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplum, Toplumsal Sorun, Eğitim, Okul, Lise Öğrencisi, Society, Social Problem, Education, School, High School Student
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmanın amacı; lise öğrencilerinin algılarına göre günümüzün öncelikli toplumsal sorunlarını, bu sorunların nedenlerini, çözümlerini ve gelecekteki muhtemel toplumsal sorunları belirlemektir. Araştırma nicel bir çalışma olup betimsel tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Kahramanmaraş ilinin Onikişubat ilçesinde yer alan liselerde öğrenim gören tüm öğrenciler oluştururken örneklemini ise bu evrende küme örnekleme yöntemiyle belirlenen beş farklı lise türünden tesadüfî örnekleme yoluyla seçilen, üç farklı sınıf düzeyinde öğrenim gören 322 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen açık uçlu anket formu kullanılmıştır. Verilerin toplanması süreci, belirlenen beş farklı lise türünden 10 okulda iki hafta süreyle gerçekleşmiştir. Verilerin analizinde SPSS.21 ve MS Excel programlarından yararlanılmıştır. Öğrencilere ait demografik bilgiler, SPSS.21 programında analiz edilirken araştırmanın amacına uygun olarak belirlenen anket soruları SPSS.21'deki“Multiple Response”ve MS Excel programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulguların frekans ve yüzde değerleri tablolar ve grafikler şeklinde sunulmuştur. Araştırmanın sonunda, öğrencilerin öncelikli olarak algıladıkları toplumsal sorunların sırasıyla; saygısızlık, çevre kirliliği, teknoloji bağımlılığı, kadına şiddet ve baskı, eğitim sorunu, tahammülsüzlük, kadın-erkek ayrımcılığı, çıkarcılık, çevrenin ve doğanın yok edilmesi, trafik sorunu, adaletsizlik olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Toplumsal sorunların nedenlerini öğrenciler, bilinçsizlik, sorumsuzluk, eğitimsizlik ve değerlerden uzaklaşma olarak belirtmişlerdir. Öğrenciler toplumsal sorunların çözümü olarak, sorunların nedenlerinin ortadan kaldırılmasına yönelik önerilerde bulunmuşlardır. Ayrıca öğrenciler; toplumsal ayrışma, kutuplaşma ve bireyselleşmenin artmasını, sağlıklı doğal yaşam alanlarının azalmasını, teknolojiye bağlı hastalıkların artmasını, teknoloji bağımlılığının daha da artmasını, insanî/millî değer ve kültürün yok olmasını gelecekteki muhtemel toplumsal sorunlar olarak öncelikle sıralamışlardır.
Özet (Çeviri)
This research aims to identify today's primary social problems according to the perceptions of the high school students, the reasons and the solutions of these problems and the possible future social problems. The research is a quantitative study and it was carried out in a descriptive scanning model. While the population of the study was consisted of all the students studying in the high schools located in Onikişubat district of Kahramanmaraş province in 2017-2018 academic year, the sample of it was consisted of 322 students studying at three different grades and selected by random sampling from five different high school types determined by cluster sampling method in this population. An open-ended questionnaire developed by the researcher was used with the aim of collecting the data in the research. The process of the data collection had been carried out in 10 schools of five different high school types for two weeks. SPSS.21 and MS Excel were used in the analysis of the data. While the demographic information of the students were analyzed in SPSS.21, the survey questions which are suitable for the purpose of the research were analyzed via 'Multiple Response' in SPSS.21 and MS Excel. The frequency and percentage values of the findings obtained in the research was given in the form of tables and graphs. At the end of the study, it was concluded that the social problems perceived by the students as priority; disrespect, environmental pollution, technology addiction, violence and oppression against women, education problem, intolerance, discrimination between men and women, self-interest, destruction of environment and nature, traffic problem, injustice. The students gave the reasons of social problems as unconsciousness, irresponsibility, lack of education and deviation from values. The students made suggestions for eliminating the causes of the problems as a solution to social problems. In addition, the students have ranked the increase of social segregation, polarization and individualization, the decrease of healthy natural habitats, the increase of technology-related diseases, the increase of technology addiction further, the disappearance of human / national value and culture as possible future social problems.