Tematik öğretim yaklaşımıyla ilkokul birinci sınıf öğrencilerinde çevresel farkındalık geliştirme: Eylem araştırması
Developing environmental awareness among first grade students with thematic teaching approach: An action research study
  1. Tez No: 568095
  2. Yazar: ELİF NİSA ÇEPER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA BELGİN TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Tematik öğretim yaklaşımı, Çevre eğitimi, Çevresel farkındalık, Eylem araştırması, İlkokul öğretim programları, Thematic teaching approach, Environmental Education, Environmental Awareness, Action Research Study, Primary Education Curriculum
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bu araştırmada tematik öğretim yaklaşımına göre düzenlenmiş etkinlikler ile ilkokul birinci sınıf öğrencilerinde çevresel farkındalık geliştirmek amaçlanmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırmasına göre gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın uygulaması İstanbul ili Beşiktaş ilçesindeki bir özel okulun birinci sınıfında bulunan sekiz kız, altı oğlan çocuk olmak üzere toplam 14 öğrenciden oluşan bir sınıfta, 24 ders saatinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya başlamadan önce, eylem araştırmalarında konu seçimi kapsamında araştırmacı ve çalışma grubunun ilgileri üzerine yapılan ihtiyaç analizi ve gözlemler ile araştırma konusunun ve tematik öğretim yaklaşımına göre temanın“Bitkiler”olmasına karar verilmiştir. Ardından öğrencilerin araştırma öncesi çevresel farkındalıkları zihin haritası,“Canlı- Cansız Kart Eşleştirme”etkinliği ve yarı-yapılandırılmış görüşmeler ile tespit edilmiştir. Araştırma öncesi farkındalık sonuçlarına göre çevre eğitiminin amaçları, boyutları ve yaklaşımları göz önünde bulundurularak tematik öğretim yaklaşımına göre üçü Hayat Bilgisi, ikisi Görsel Sanatlar, ikisi Türkçe, biri Matematik, biri Müzik, biri Drama ve biri Serbest Etkinlikler Dersi Öğretim Programı kapsamında uygulanmak üzere toplam 11 etkinlik düzenlenmiştir. Etkinlikler uygulandıktan sonrasında öğrencilerin araştırma sonrası farkındalıklarını ortaya çıkarmak için tekrar çevre konulu zihin haritası çizdirilmiş,“Canlı Cansız Kart Eşleştirme”etkinliği yaptırılmış ve yarı-yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler nitel araştırma yöntemine uygun olarak içerik analiziyle çözümlenmiştir. Araştırma soruları ışığında bulgular incelendiğinde, ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin çevresel farkındalıklarında olumlu artışlar olduğu, öğrencilerin çevre, canlı-cansız ve bitki kavramlarına dair bilgi yanlışlıklarının düzeldiği, bitkilere, bitkilerin özelliklerine ve önemine dair farkındalıklarının geliştiği gözlenmiştir. Bu bağlamda tematik öğretim yaklaşımına göre düzenlenen çevre eğitimi etkinliklerinin öğrencilerin çevresel farkındalıklarında artış sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to create environmental awareness in first grade primary school students through environment education activities that were prepared depending on the Action Research Study. It is a qualitative research, in which the application has been followed in a singular first grade primary school class which consist of four-teen (14) students, eight (8) girls and six (6) boys, attending the private school in the Beşiktaş province of the city of Istanbul, during 24 course hours. Before conducting the study, an analysis of the requirements was made, the subject of the study has been decided on as“Vegetation”, alongside various observations then, the preliminary perception of the students, concerning environmental awareness were determined with the mind map technique, organic-inorganic card matching and semi-structured interview. The aim of the environment education, the proportion of the study and the approaches on the subject are considered carefully, according to the results of the preliminary sense and 11 activities were prepared: one for Life Science Course, 2 for Visual Arts, 2 for Turkish Language, 1 for Math, 1 for Music, 1 for Drama and 1 for Elective Course. As part of the action plan, after these 11 activities were followed, students were have made mind maps with environmental themes to observe the final state of perception of the students, they were made to complete an organic-inorganic card matching activity and semi-structured interviews were repeated. The data was analysed according to qualitative research technique with content analysis. When findings are studied through the guidance of research questions, a positive increase in the first-grade students' environmental awareness has been observed. The information mistakes concerning alive-lifeless and the notions for plants were corrected and an awareness for the importance of plants has been established. In this context, the environment education activities, prepared with the thematic education approach have augmented students' environmental awareness.