The construction of masculinity at school from the perspective of high school male students
Liseli erkek öğrencilerin bakış açısından okulda erkekliğin inşası
- Tez No: 617862
- Danışmanlar: PROF. DR. CENNET ENGİN DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erkeklik Çalışmaları, Erkeklikler, Okulda Erkekliğin İnşası, Toplumsal Cinsiyet ve Eğitim, Masculinity Studies, Masculinities, Construction of Masculinities at School, Gender and Education
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma, liseli erkek çocukların okul ortamında erkekliklerinin inşasını araştırmayı ve okulun erkeklikleri kurgulama sürecinde kendini nasıl konumlandırdığını ve tarafını nasıl belirlediğini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Veriler erkek öğrencilerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler ve iki farklı okulun çeşitli bölümlerinde gerçekleştirilen gözlemler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma kapsamında 15 erkek öğrenci ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Gözlemler farklı sınıf ortamlarındaki farklı derslerin yanı sıra okulun kantin, okul bahçesi ve koridorlar gibi diğer bölümlerinde yürütülmüştür. Mülakatlar ve gözlemler 4 aylık bir süre içinde yapılmıştır. İçerik analizi, toplanan nitel verilerin analizinde kullanılan Nvivo 10 yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular, okul ortamının ve uygulamalarının çoğunlukla hegemonik erkekliği desteklediğini göstermektedir. Hegemonik erkeklik, farklı erkeklikler arasındaki üstün erkeklik modeli olarak erkeklerin toplumdaki üstün konumunun göstergesi olarak tanımlanabilir. Aynı zamanda hem okul tarafından desteklenen hegemonik erkeklik modelinin hem de okul ortamında var olan diğer erkeklik türlerinin beden ve bedenin hareketlerine atfedilen anlamlar ile ortaya çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the construction of high school boys' masculinities in school setting and to reveal what side the school takes and how it positions itself in the process of fictionalizing masculinities. The data were collected through semi-structured interviews with male students and observations at various parts of the two schools. In depth interviews were conducted with 15 male students. Observations were conducted in classroom settings in different courses and the other parts of the school such as canteen, schoolyard and corridors. The interviews and observations were realized within a period of 4 months. Content analysis was employed through Nvivo 10 software that is used to analyze the qualitative data collected. The findings indicated that school environment and practices mostly support hegemonic masculinity. As the superior masculinity model among other masculinities, hegemonic masculinity can be defined as the indication of superior position of males in society. It was also revealed that both the hegemonic masculinity model that is supported by school and the other masculinity types existing in school setting come forth through body and meanings attributed to the actions of body.