Zenofobi ve mülteci entegrasyonu hakkında yapılan akademik çalışmaların sistematik incelenmesi
A systematic review of academic studies on xenophobia and refugee integration
- Tez No: 617907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELAHAT DEMİRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Göçmen, Sığınmacı, Mülteci, Mülteci Entegrasyonu, Yabancı, Sosyal Hizmet, Yabancı Düşmanlığı, Zenofobi, Sistematik Derleme, Immigrant, Refugee, Refugee Integration, Social Work, Xenophobia, Systematic Review
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Uluslararası Göç Örgütünün verilerine göre her yedi kişiden birinin göçmen olduğu bir dünyada yaşamaktayız. Bu, dünya çapında neredeyse bir milyar insana karşılık gelmektedir. Tarihten bugüne Türkiye coğrafi ve stratejik konumu sebebiyle göç hareketlerinin hedefi olmuş ve milyonlarca göçmene ev sahipliği yapmıştır. 2011 yılı Nisan ayından itibaren de Suriye'deki olayların en büyük sonuçlarından birisi olan mülteci hareketlerinin başlaması ile Suriye ile geniş bir sınırı paylaşan komşu ülke olarak Türkiye sığınmacılar tarafından en çok göç edilen ülkelerden biri haline gelmiştir. Bugün Türkiye, BM Mülteci Örgütü verilerine göre 4 milyona yakın mülteci nüfusuyla dünyadaki en büyük mülteci nüfusunu barındırmaktadır. Göçmen nüfusunun günden güne artıyor olması ev sahibi ülkelerde zenofobik tutumlara neden olabilmektedir. İnsan hakları ve sosyal adalet ilkelerini temel alan, özellikle toplumdaki dezavantajlı kişi ve grupların huzur ve esenliği için çalışan sosyal hizmet mesleğinin bu duruma müdahale etmesi gerekmektedir. Bu araştırma, zenofobi ve mülteci entegrasyonu hakkında yapılmış tüm araştırmaların sistematik olarak incelenerek değerlendirilmesi ve zenofobik tutumların azalması yönündeki gereksinimlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma örneklemini oluşturan; 2011 yılı ve sonrasında ulusal/uluslararası hakemli bir dergide yayınlanmış, yayın dili Türkçe ya da İngilizce olan ve tam metnine ulaşılan makaleler ile 2011 yılı ve sonrasında yapılmış olan ve ulaşımı yazarı tarafından kısıtlanmamış tezler arasından seçilen bulguları araştırılan konuyu yansıtan 31 makale ve 11 adet tez derinlemesine incelenmiş ve bulguları tartışılmıştır. Zenofobiyi doğuran olayların başında mültecilerin ev sahibi topluma entegrasyonlarının sağlanamaması olduğu görülmüştür. Zenofobik tutumların azalması için öncelikle başarılı bir entegrasyon sürecinin olması gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
According to the data of the International Migration Organization, we live in a world where every seven people are immigrants. This corresponds to almost a billion people worldwide. Turkey, due to its geographical and strategic location, has been the target of migration and home to millions of immigrants. Since the month of April 2011, refugee movements, that one of the biggest consequences of the situaitons in Syria, have begun and because of sharing large borders with Syria Turkey has become one of the countries that have been most migrated by asylum seekers. According to the UN Refugee Organization today Turkey is hosting the largest refugee population in the World with the refugee population close to 4 million, The fact that the immigrant population is increasing day by day may cause xenophobic attitudes in the host countries. The social work profession based on the principles of human rights and social justice, especially for the peace and well-being of disadvantaged people and groups in society, should intervene in this situation. This study was carried out to systematically examine and evaluate the researches about xenophobia and refugee integration and to determine the needs for reducing xenophobic attitudes. The criteria for selecting the articles that constitute the research sample are; being published in a national/international peer-reviewed journal in 2011 and later, being published in Turkish or English and the full text is reached. The criteria for the selection of the theses are that they were made in 2011 and beyond and availability was not restricted by the author. These 31 articles and 11 theses are examined in depth and their findings are discussed. The main reason for the xenophobia was the lack of integration of refugees into the host society. In order to decrease the xenophobic attitudes, firstly, a successful integration process is required.