Nesefî'de Rü'yetullah tartışması
The Rü'yetullah debate in Nesefî
  1. Tez No: 617915
  2. Yazar: EBUBEKİR ÖRAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURHANEDDİN KIYICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Nesefi, Rü'yetullah, İdrak, Te'vil, Akıl, Nakil, Caiz, Mümkün, Vacip, Mu'tezile, Ehl-i Sünnet, Nesefi, God's Vision, Perception, İnterpretation, Mind, Transfer, Permissible, Possible, Forced, Mu'tezile, Right to know
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Kelâm ilminin tartışmalı meselelerinden biri, Allah Teâlâ'nın ahirette görülmesi konusudur. Mu'tezile ve Ehl-i Sünnet tarafından yoğun bir şekilde tartışılan bu meselede Ehl-i Sünnet rü'yetullahı kabul etmiş, Mu'tezile ise akılcı karakterleri gereği rü'yetullahı reddetmiştir. Kerramiyye, Mücessime ve Müşebbihe mekân ve cihetle beraber rü'yetullahı kabul etmişlerdir. ''Nesefî'de Rü'yetullah Tartışması'' isimli tezimiz bir giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında konumuzun problematiği, tezimizin amacı, önemi, takip ettiğimiz metot ve çalışmamızın çerçevesi ve sınırlılıklarından bahsettik. Birinci bölümde Nesefî'nin hayatından bahsedip, ilmî kişiliği ve İslam düşüncesindeki yerini tespit etmeye gayret ettik. İkinci bölümde ise Nesefî'nin rü'yet ve rü'yetullah meselesini tahlil etmesini ele aldık. Nesefî, Allah Teâlâ'nın görülmesinin aklen caiz naklen vacip olduğu şeklindeki Ehl-i Sünnet'in genel kanaatini taşımakta, Mu'tezile'nin reddiyeci tavrı karşısında aklî temellendirmeyi ve nass tahlilini ustalıkla yapmaktadır. Görüleceği üzere Nesefî, Mu'tezile'nin rü'yetullah muhtevalı ayetleri te'vil ederken düştüğü çelişkileri ortaya çıkarmakta, çok güvendikleri akıl üzerinden onları ilzam etmektedir.
Özet (Çeviri)
One of the controversial issues of theology of theology is that Allah Ta'ala is seen in the Hereafter. In this matter, which was discussed extensively by Mu'tezile and Ahl al-Sunnah, Ahl al-Sunnah accepted the rû'yetullah and Mu'tezile rejected the rû'yetullah because of their mental stance. Kerramiyye, Mücessime and Müşebbihe together with the place and jihad accepted the spirit. "Tez Our thesis titled The Debate of the Prophet in Nesafi '' consists of an introduction and two chapters. In the introduction, we talked about the problematics of our subject, the purpose, importance of the thesis, the method and the framework and limitations of our study. In the first chapter, we talked about Nesafi's life and tried to determine his scientific personality and his place in Islamic thought. In the second part, we discussed Nesefî's analysis of the issue of the state and the state. Nesefî has the general opinion of the Ahl al-Sunnah that the sight of Allah Ta'ala is conceivable in a conceivable transferable deed. He makes the intellectual foundation and nass analysis skillfully in the face of the rejection of Mu'tezile. As it can be seen, Nesefî reveals the contradictions that Mu'tezile fell while he was supporting the verses with the content of the spirit, and he binds them on the mind they trust very much.