Gençlik müzik festivallerinin yaşam stilleri ve sosyal bütünleşme üzerindeki rolü: Eskişehir Milyonfest 2018 katılımcıları üzerine bir araştırma
The role of youth music festivals on lifestyles and social integration: A study on Eskişehir Milyonfest 2018 participants
  1. Tez No: 617938
  2. Yazar: HAMİT İŞİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAĞBETULLAH MERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Etkinlik Turizmi, Gençlik Müzik Festivalleri, Milyonfest Eskişehir 2018, Yaşam Stilleri, Sosyal Bütünleşme, Event Tourism, Youth Music Festivals, Milyonfest Eskişehir 2018, Lifestyles, Social Integration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırma, 27-30 Eylül 2018 tarihleri arasında düzenlenen MilyonFest Eskişehir Müzik Festivali'nin, katılımcılar üzerindeki yaşam stili ve sosyal bütünleşme algılarının rolünü incelemektir. Araştırma evrenini, Eskişehir ilindeki MilyonFest tarafından yapılan müzik festivali katılımcıları oluşturmaktadır. Evrenin çok geniş olmasından ötürü festivale katılanların tamamına ulaşmak olanaksızdır. Bu nedenle, katılımcı odaklı yapılan araştırmada, basit tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen örneklemden hareket edilmiştir. Veri toplama aracı olarak ise anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, turizm ve turizme ilişkin kavramlardan olan etkinlik turizmi ve festivallerden bahsedilmiş, ikinci bölümde sosyal bütünleşme, sosyalleşme ve sosyalleşme süreci ele alınmıştır. Üçüncü bölümde yaşam stili kavramı ve yaşam stili ölçeklerine değinilmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise yaşam stili ve sosyal bütünleşme arasındaki ilişkinin ve etkinin incelenmesi amacıyla araştırma örnekleminden elde edilen veriler analiz edilerek, bulgular yorumlanmıştır. Çalışma kapsamında 426 katılımcıdan, geçerliliği ve güvenirliliği test edilen ölçekler aracılığıyla veriler toplanmıştır. Araştırma neticesinde, yaşam stili ile sosyal bütünleşme arasında pozitif yönlü ilişki olduğu görülmüştür. Bunlara ek olarak, demografik bilgiler bakımından değişkenlerin farklılık gösterip göstermediği bulunarak; katılımcıların yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, meslek ve yaşadıkları yerler arasında farklılıklar tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the role of perceptions of lifestyle and social integration on the participants of the MilyonFest Eskişehir Music Festival held between 27-30 September 2018. The research area consists of the participants of the music festival organized by MilyonFest in Eskişehir. Because the research area is so wide, it is impossible to reach all of the festival participants. For this reason, the participant-oriented research was based on the sample determined by simple random sample method. Survey method was used as data collection tool. In the first part of the study, event tourism and festivals which are the concepts related to tourism and tourism are mentioned and in the second part; social integration, socialization and socialization process are handled. In the third chapter, lifestyle concept and lifestyle scales are discussed. In the last part of the study, the data obtained from the research sample was analyzed and the findings were interpreted in order to examine the relationship and effect between lifestyle and social integration. In the scope of the study, with the help of scales whose validity and reliability are tested, data were collected from 426 participants. As a result of the research, it was seen that there is a positive relationship between lifestyle and social integration. In addition, by determining whether the variables differ in terms of demographic information; differences were determined between the participants' age, gender, marital status, education level, occupation and places of residence.