Üniversite öğrencilerinin gençlik merkezlerindeki özengen müzik eğitimine yönelik görüşleri
University students' opinions on amateur music education in youth centers
- Tez No: 919419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKİ ÖZER AKÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, müzik eğitimi, özengen müzik eğitimi, Gençlik Merkezi, Music, music education, youth music education, Youth Centre
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin Gençlik Merkezlerinde verilen özengen müzik eğitimine yönelik görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırma kapsamında, Erzurum merkez ilçelerinde özengen müzik eğitimi veren Gençlik Merkezlerine devam eden üniversite öğrencilerinin, aldıkları özengen müzik eğitimine yönelik görüşlerinin incelenmesi, gençlerin müzik eğitimine ve özellikle de özengen müzik eğitimine yönelik tutumlarının bu görüşlerden hareketle betimlenmesi, bu tutumlarına etki eden faktörlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Araştırma nitel araştırmalardan durum çalışması modeli/yöntemi kullanılmış olup buna bağlı veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniğiyle elde edilen veriler, içerik analizi ile incelenmiş, uygun olan nitel veriler sayısallaştırılarak betimsel istatistik analizi yapılmıştır. Araştırmanın verileri Erzurum merkez ilçelerinde (Yakutiye, Palandöken ve Aziziye) özengen müzik eğitimi veren Gençlik Merkezlerine devam eden üniversite öğrencilerinden oluşan 41 kişilik bir gruptan elde edilmiştir. Sonuçlar: Araştırmanın öne çıkan sonuçlarına göre, katılımcıları Gençlik Merkezinde müzik eğitimi almaya teşvik eden sebepler; belli bir enstrümana olan ilgi, müziğe olan genel ilgi, eğitim ihtiyaçlarının karşılanması ve eğitimin ücretsiz olmasıdır. Katılımcıların Gençlik Merkezinde müzik eğitimi alma imkânı olmasaydı başka yollarla (özel ders, Halk Eğitim Merkezi, internetten çevrimiçi ders vb.) özengen müzik eğitimi alma istekleri de bu bağlamda daha yüksek olarak belirlenmiştir. Başka yollarla müzik eğitimi alma eğiliminde en öne çıkan seçenek, internetten öğrenme araçlarıdır. Katılımcıların büyük çoğunluğu Gençlik Merkezinde aldıkları müzik eğitiminden dolayı yakın çevreleri, aileleri tarafından desteklendiklerini belirtmiştir. Desteklendiğini belirten katılımcıların yanıtlarında öne çıkan noktalara bakıldığında öğrencilerdeki değişimin fark edilmesi, kursun öğrencilere çok şey kattığının düşünülmesi ve müzik alanında başarılı olunacağına dair geri dönüşler alındığı görülmektedir. Birkaç katılımcı ise yakın çevresi ve aileleri tarafından desteklenmediklerini belirtmişlerdir. Bunun temel sebebinin öğrencilerin çevresindekilerin müziğe yönelik olumsuz düşüncelere sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca Gençlik Merkezinde alınan müzik eğitimi, katılımcıların büyük kısmı için memnuniyet, mutluluk, huzur eğlence vb. olumlu duygular anlamına gelmektedir. Katılımcıların önemli bir kısmı için ise aldıkları eğitim kendini geliştirme fırsatıdır. Öğrencilerin büyük çoğunluğun Gençlik Merkezindeki müzik eğitimine yönelik fiziki şartları (teknik donanım, çalgılar, derslikler vs.) aldıkları eğitim için yeterli buldukları ve aldıkları müzik eğitiminin içeriğinin beklentilerini karşıladığı belirlenmiştir. Bunun da öğrencilerin çok büyük kısmının müziğe olan ilgilerini olumlu etkilediği ve hem aldıkları müzik eğitimini daha profesyonel düzeye taşımak istedikleri hem de aldıkları müzik eğitimini arkadaşlarına tavsiye etme eğiliminde oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the opinions of university students about the music education given in Youth Centres. Within the scope of the research, it was aimed to examine the opinions of university students attending the Youth Centres in the central districts of Erzurum, which provide self-engaged music education, about the self-engaged music education they receive, to describe the attitudes of young people towards music education and especially self-engaged music education based on these opinions, and to determine the factors affecting these attitudes. Method: The research used case study model/method from qualitative researches, and the data obtained by semi-structured interview technique as a data collection tool were analysed by content analysis, and the appropriate qualitative data were digitised and descriptive statistical analysis was performed. The data of the study were obtained from a group of 41 university students attending the Youth Centres providing music education in Erzurum central districts (Yakutiye, Palandöken and Aziziye). Results: According to the prominent results of the research, the reasons that encourage the participants to receive music education at the Youth Centre are; interest in a certain instrument, general interest in music, meeting their educational needs and free education. In this context, the participants' willingness to receive music education in other ways (private lessons, Public Education Centre, online lessons from the internet, etc.) if they did not have the opportunity to receive music education at the Youth Centre was also determined to be higher. The most prominent option in the tendency to receive music education in other ways is online learning tools. The majority of the participants stated that they were supported by their immediate environment and families because of the music education they received at the Youth Centre. When we look at the prominent points in the responses of the participants who stated that they were supported, it is seen that the change in the students was noticed, it was thought that the course contributed a lot to the students and feedback was received that they would be successful in the field of music. A few participants stated that they were not supported by their immediate environment and families. It is seen that the main reason for this is that the people around the students have negative thoughts about music. In addition, the music education received at the Youth Centre means positive emotions such as satisfaction, happiness, peace, fun, etc. for most of the participants. For a significant part of the participants, the education they receive is an opportunity for self-improvement. It was determined that the majority of the students found the physical conditions (technical equipment, instruments, classrooms, etc.) for music education in the Youth Centre sufficient for the education they received and that the content of the music education they received met their expectations. It was determined that this positively affected the interest of the majority of the students in music and that they both wanted to carry the music education they received to a more professional level and tended to recommend the music education they received to their friends.