Tıkanma sarılığı oluşturulan sıçanlarda bir farnesoid x reseptör agonisti olan tropifexor'un karaciğer hasarı üzerine olan etkisi
The effect of farnesoid x receptor agonist tropifexor on the liver i̇njury in lab rats in which obstructive jaundice was formed
- Tez No: 618015
- Danışmanlar: UZMAN ÜMİT TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Farnesoid X Reseptör (FXR), Karaciğer hasarı, Tıkanma sarılığı, Tropifexor, Farnesoid X Receptor (FXR), Liver damage, Obstructive Jaundice, Tropifexor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Yöntem ve Gereç: Çalışmamızda toplam 40 adet Wistar-Albino tipi sıçan kullanılarak her grupta 8 adet sıçan olan Sham, Kontrol, Taşıyıcı solüsyon, Ursodeoksikolik asit ve Tropifexor olmak üzere 5 grup oluşturuldu. Biyokimyasal ve histopatolojik incelemeler için kan ve karaciğer doku örneği alındı. Alınan kan örneklerinde AST, ALT, ALP, GGT, Total bilirübin ve Direkt bilirübin düzeyleri çalışıldı. Alınan karaciğer doku örneklerinde ve serumda ise oksidatif parametrelerden malondialdehit (MDA) ve miyeloperoksidaz (MPO), antioksidatif parametrelerden ise katalaz enzim aktivite düzeyi ölçüldü. Histopatolojik karaciğer hasarı göstergesi olarak sinüzoidal konjesyon/vakuolizasyon, parankimal nekroz ve safra duktus proliferasyonu parametreleri incelendi. Sonuçlar birbirleriyle istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Biyokimyasal parametrelerden AST, ALT değerlerine göre kontrol grubu ile Tropifexor grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Ancak Tropifexor ALP, GGT, Total bilirübin ve Direkt bilirübin değerlerini azaltmada kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Tropifexor'ün doku MDA ortalama değerlerini düşürdüğü ancak bunun kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı olmadığı bulundu. Tropifexor, histopatolojik olarak karaciğer hasar göstergeleri olan sinüzoidal konjesyon/vakuolizasyon, parankimal nekroz ve safra duktus proliferasyon bulgularını iyileştirmede kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç: Çalışmamızda sıçanlarda oluşturulan tıkanma sarılığına bağlı gelişen karaciğer hasarını azaltmada Tropifexor etkili bulunmuştur. Daha kapsamlı çalışmaların yapılması halinde Tropifexor'ün tıkanma sarılığında, tedavinin önemli bir basamağı haline geleceğini ve tıkanma sarılığına bağlı morbidite ve mortalite oranlarını azaltacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of a new Farnesoid X Receptor (FXR) agonist tropifexor on the liver injury in lab rats which developed due to obstructive jaundice. Method and materials: Totally 40 Wistar-Albino type rats were used in our study. Five groups of Sham, Control, Carrier solution, Ursodeoxycholic acid and Tropifexor were formed. Each group contained 8 rats. Blood and liver tissue samples were taken for biochemical and histopathological examinations. AST, ALT, ALP, GGT, total bilirubin and direct bilirubin levels were studied in the blood samples. In liver tissue samples and serum, malondialdehyde (MDA) and myeloperoxidase (MPO), two of oxidative parameters, and catalase enzyme activity, one of anti-oxidative parameters, were studied. Histological liver damage indicators of sinusoidal congestion/vacuolization, parenchymal necrosis and bile ductus proliferation parameters were evaluated. The results were compared with each other statistically. Findings: No statistical difference was found between the control group of Tropifexor group according to biochemical parameters of AST and ALT values. However, it was found that Tropifexor was found statistically significant in decreasing the values of ALP, GGT, Total bilirubin and direct bilirubin. It was also noticed that Tropifexor decreased the average values of MDA but it was not statistically significant compared to the control group. It was also revealed that Tropifexor was statistically significant in recurring histopathological liver damage indicators of sinusoidal congestion/vacuolization, parenchymal necrosis and gall ductus proliferation findings. Result: In our study, Tropifexor was found effective in reducing the liver damage developed due to obstructive jaundice which was formed in rats. If more comprehensive studies are conducted, it is believed that Tropifexor will become an important step in the treatment of obstructive jaundice and it will decrease the morbidity and mortality rates due to obstructive jaundice.