Toplumsal cinsiyet bağlamında uluslararası göç ve kadın (Kırıkkale ili örneği)
International migration and women in the context of gender: Sample of Kırıkkale province
- Tez No: 618025
- Danışmanlar: PROF. DR. DOLUNAY ŞENOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Uluslararası Göç, Göçmen Statüleri, Göç ve Kadın, Gender, International Migration, Immigrant Status, Migration and Woman
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Göç, her ne gerekçeyle yapılmış olursa olsun, şüphesiz insanların ve toplumların hayatlarında derin etkiler bırakmaktadır. Yeni bir hayat ve yeni başlangıçlar anlamına gelen göç, her ne kadar heyecan verici bir süreç gibi görünse de bu daha çok gönüllü gerçekleştirilen ve düzenli göçler için geçerlidir. Zorunlu göçler ve düzensiz göçler için bunu söylemek zordur. Zira kişiler bir bilinmeze doğru yola çıkmaktadırlar ve bu yolun sonunda nelerin kendilerini beklediği meçhuldür. Şayet bu bilinmezlik içerisinde dezavantajlı olanlar açısından durum olduğundan daha da karmaşık hale gelebilmektedir. Zira toplumsal olarak bir genel kanı etrafında şekillenen algı ve yaklaşımlar dezavantajlı gruplardan birisi olan kadınların dezavantajlı konumlarını kat kat arttırmaktadır. Bu nedenle göç kararı alınmadan önce güzergâh ülkeler ve varış noktasında uygulanan göç politikalarının çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Gerekli araştırma yapılmadan çıkılan göç yolculuğu, özellikle kadınların çok ciddi sorunlar yaşamalarına sebep olmaktadır. Göç olgusunun eril bir anlayışla ele alınmasına karşın, dünya genelinde uluslararası göç istatistikleri incelendiğinde, göçmenlerin yarısından fazlasını kadın göçmenlerin oluşturduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu olgunun, mevcut anlayışın aksine kadınlaştığı görmektedir. Bu çalışmada uluslararası göç gerçekleştirmiş kadınların göç sürecindeki yetkinliklerinin anlaşılması için gerçekleştirilmiştir. Buna ek olarak, göç sürecinin (göç öncesi, göç sırası ve göç sonrası) tamamında yaşadıkları sorun ve güçler araştırılmış, göç sürecinin neden kadınlaştığına dair yöneltilen sorulara cevap aranmıştır.
Özet (Çeviri)
For whatever reason it is, the migration has undoubtedly had a profound impact on the lives of people and communities. Migration that means a new life and new beginnings, seems to be an exciting process; however, this is mostly true for voluntary and regular migrations. It's difficult to say the same for forced and irregular migrations because people take the road into the unknown and what is awaiting them at the end of this road is completely unknown. Also, the situation may become more complicated for the disadvantaged in this obscurity because perceptions and approaches shaped around a general belief socially worsens the disadvantageous position of women who are one of the disadvantaged groups so much more. For this reason, the migration policies implemented in the route countries and the destination should be well known before the migration decision is taken. The immigration journey without doing necessary research causes serious problems especially for women. Although the migration phenomenon is handled with a masculine understanding, when international migration statistics across the world are examined, it is seen that more than half of the immigrants are female ones. Therefore, it is understood that this phenomenon becomes feminine in contrast to the present perception. This study is intended to understand the competence of women, who have experienced international migration, in the migration process. In addition, the problems and difficulties they experienced in the whole migration process (pre-migration, during and after migration) were investigated and the answers to the question of why the migration phenomenon becomes feminine were sought.