Yığma bir binanın 2007 ve 2018 Türk deprem yönetmeliklerine göre karşılaştırmalı tasarımının yapılması
Comparative design of a masonry building by 2007 and 2018 Turkish earthquake regulations
- Tez No: 618029
- Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUD SAMİ DÖNDÜREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yığma Yapılar, Deprem, Yönetmelikler, Karşılaştırma, Masonry Buildings, Earthquake, Regulations, Comparison
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
Dünyadaki yapı stoğunun önemli bir bölümünü oluşturan yığma yapılar, geçmişten günümüze büyük bir mirası barındırmaktadır. Kültürel mirasa katkısı açısından son derece önemli olan yığma yapılar düşük maliyet, coğrafi özellikler, kültürel alışkanlıklar, kolay işçilik vb. nedenlerle günümüzde de tercih edilmektedirler. Türkyedeki yapı stoğunun da önemli bir kısmını yığma yapılar oluşturmaktadır. Bu yapıların pek çoğunun kültürel mirasın aktarımında büyük değere sahip, tarihi ve geleneksel yapılar olduğu düşünüldüğünde yapılmış ve yapılmakta olan yığma yapıların deprem sonrasında mevcut durumlarının incelenebilmesi, yeni yapılacak yığma yapılar için deprem güvenliğinin arttırılması için Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ışığında çalışmalar yapmak gerekmektedir. Bu çalışmada yığma yapılar için Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik (06/03/2007) ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (18/03/2018) depreme dayanıklı tasarım kuralları karşılaştırılarak aralarındaki farklılıkların belirlenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Masonry buildings constituting an important part of the building stock holds a great legacy from past to present. Being extremely important in terms of their contribution to the cultural heritage, masonry buildings are still preferred due to their low-cost, the geographical characteristics, cultural habits, easy workmanship etc. Masonry buildings also constitute a large part of the building stock in Turkey. When the fact that most of these buildings are historical and traditional buildings with high value in terms of conveying the cultural heritage is taken into account, studies should be carried out in line with the Turkish Regulation on Building and Earthquake in order to examine the current situation of the masonry buildings, which are already constructed or are being constructed, after earthquake and to increase the earthquake safety for masonry buildings to be constructed. The aim of this study is to compare the earthquake-resistant design rules of the Regulation on the Buildings to be Constructed in Earthquake Zones (06/03/2007) and Turkish Regulation on Building and Earthquake (18/03/2018), and determine the differences.