Yenidoğanlarda umblikal kord kanında vitamin b12, homosistein ve folat düzeylerinin araştırılması
Assessment of umbilical cord blood vitamin b12, homocysteine and folate levels in neonates
- Tez No: 618158
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA SANDAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: B12, folat, homosistein, umbilikal kord kanı, nörolojik hastalıklar, yenidoğan, B12, folic acid, homocysteine, umbilical cord blood, neurological disease, newborn
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
B12 vitamini, hayvansal gıdalarda bulunan ve insanlar için esansiyel olan bir vitamindir. Gebelikte anneden bebeğe aktif olarak geçer. B12 vitamin eksikliği gelişmekte olan ülkelerde sıklıkla diyette alım kusuruna bağlı gelişir. Sosyo-ekonomik seviyenin düşük olması nedeni ile hayvansal proteinlerin anneler tarafından yeterince tüketilememesi, hem anne hem de bebek için B12 vitamini eksikliği açısından önemli bir neden olarak gözükmektedir. Ülkemiz sosyoekonomik düzey, yanlış beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerden dolayı risk altındadır. Bu nedenle hastanemizde doğum yapan annelerin ve bebeklerinin B12 vitamini durumu ile ilişkili bir çalışma planladık. Çalışmadaki amacımız ilimizde anne ve bebeklerindeki B12 vitamini eksikliği sıklığını belirlemek olup, yüksek çıkması durumunda, bunun ilimizde de bir halk sağlığı problemi olduğuna ve gerekli koruyucu önlemelerin alınması gerekliliğine dikkat çekebiliriz. Bununla birlikte, yenidoğanlarda B12 vitamini eksikliğinin birtakım değişkenlerle ilişkisini belirleyip, özellikle homosistein düzeyinin, bebeklerde B12 vitaminini eksikliğini öngörmede hassasiyet durumunu belirlemek ve bu testin yenidoğanlarda B12 vitamini eksikliğini taramadaki yeri ve etkinliği konusunda ışık tutmak istedik. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları'da 02.02.2019 - 02.07.2019 tarihleri arasında kesitsel olarak yapıldı. Prospektif olarak yapılan çalışmaya 100 yenidoğan alındı. Anneler için demografik özellikleri tanımlayıcı anketler düzenlenerek anket cevapları kaydedildi ve ailelerden bilgilendirilmiş onam formu alındı. Hastaların prenatal, natal ve postnatal bilgileri hasta dosyalarından ve takip kayıtlarından elde edildi. Doğum öncesinde annelerde tam kan sayımı için kan örnekleri ve doğum esnasında kordon kanından B12, folat, homosistein için kan örnekleri alındı. B12 vitamini eksikliği yönünden tetkik edilen yenidoğanların %38'inde eksiklik saptanmıştır. Umbilikal korddan bakılan ortalama B12 vitamini değeri 334±179 pg/mL olup, bunların 6'sının (% 6) değeri 150 pg/mL'nin altındaydı. B12 düzeyi ile anne hemoglobin, sosyo-ekonomik durum, annenin kırmızı et tüketimi, multivitamin kullanımı arasında korelasyon görüldü. Annenin yaşı, çocuk sayısı, sigara kullanımı, gestasyonel haftası, MCV değeri ve bebeğin cinsiyeti, doğum ağırlığı, folat değeri ile umbilikal kord B12 vitamin düzeyi arasında bir ilişki bulunamamıştır. Çalışmamızda B12 vitamini eksikliği yönünden tetkik edilen yenidoğanların %38'inde eksiklik saptanmıştır. Yenidoğan döneminde ortaya çıkan B12 vitamin eksikliğinin sebebi, annelerin beslenme alışkanlığındaki bozukluk olarak düşünülmüştür. Bu durum için gerekli önlemlerin alınması konusuna dikkat çektik. Ayrıca çalışmamızdaki B12 vitamini durumunun incelenmesi için rutin uygulamada kullanılmayan homosistein düzeyini ölçtük ve neonatal kobalamin eksikliği tahmininde orta derecede bir duyarlılık bulduk. Bu sonuçlara dayanarak serum homosistein ölçümünün alternatif bir test olarak kobalamin eksikliği taramasında kullanılabileceğini ve yenidoğan B12 vitamini durumunun öngörülmesinde yardımcı olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Vitamin B12 is an essential vitamin for humans and found in high protein foods. It is transmitted from mother to baby via active transport during pregnancy. Vitamin B12 deficiency is usually due to nutritional problems in developing countries. Inadequate consumption of animal proteins during pregnancy due to low socioeconomic status appears to be a significant risk factor for vitamin B12 deficiency both in the mother and the infant. In the literature, most infants with vitamin B12 deficiency have been reported from Turkey. Socioeconomic factors and inappropriate feeding habits have been reported as the underlying reason in most of these cases. The purpose of this study was to evaluate the vitamin B12 status of the mothers who gave birth in our hospital and their newborns. We aimed to find out the prevalence of vitamin B12 deficiency in mothers living in the province of Isparta and their newborns. In addition, we planned to evaluate the value of certain serum markers in the diagnosis of neonatal vitamin B12 deficiency. We particularly aimed to find out the sensitivity and specificity of umbilical cord homocysteine in the prediction of neonatal cobalamin deficiency. This study has been conducted as a cross-sectional study at Süleyman Demirel University Medical Faculty Department of Pediatrics, between 02.02.2019 - 02.07.2019. This prospective study has been conducted on 100 newborn. Surveys which define the demographic characteristics of the mothers have been conducted and the responses to the surveys have been recorded and informed consent forms have been taken from the families. The prenatal, natal, and postnatal data of the patients have been taken from the patient files and follow-up records. Prior to childbirth, blood samples had been taken from mothers and CBC levels, and also blood samples had been taken from newborn and umblical cord for B 12, folate and homocysteine levels. 38% of the newborns found to be vitamin B12 deficiency. The mean serum vitamin B12 of the neonates was 334±179 pg/ml, 6 (6%) of 100 newborns umbilical cord having a level lower than 150 pg/ml. B12 levels were correlated with maternal hemoglobin levels, socioeconomic status, red meat consumption, homocysteine and multivitamin use. No correlation was found vitamin B12 between the mother's age, smoking, gestational week, MCV value and the gender of the newborn, birth weight, folic acid value and vitamin B12 level of the newborn. In this study, the prevalence of neonatal vitamin B12 deficiency was found to be 38%. The cause of vitamin B12 deficiency in neonatal period was thought to be the disorder in the mothers feeding habits. We believe that maternal and infantile vitamin B12 deficiency is an important public health problem in the province of Isparta, and effective measures should be taken to prevent its occurrence. In addition, we measured homocysteine which is not used in routine practice for the examination of vitamin B12 status, and found a moderate level of sensitivity in its prediction of neonatal cobalamin deficiency. We think that serum homocysteine measurement may be used as an alternative testing screening cobalamin deficiency, and may help in predicting neonatalvitamin B12 status.