Simmental (fleckvieh) ırkı sığırların döl verimi, süt verimi, süt kalite özellikleri ve dış görünüşe göre değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A research on reproduction, milk production, milk quality and linear type traits of simmental (fleckvieh) cows
- Tez No: 935999
- Danışmanlar: PROF. DR. ATAKAN KOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sığır, Beden yapısı, Ayak-bacak yapısı, Meme yapısı, İlkine buzağılama yaşı, Buzağılama aralığı, Üreme etkinliği, 305-gün süt verimi, Süt yağı oranı, Süt protein oranı, Somatik hücre sayısı, Cattle, Body structure, Foot-leg structure, Udder structure, First calving age, Calving interval, Reproductive efficiency, 305-d milk yield, Milk fat content, Milk protein content, Somatic cell count
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu çalışmada, Bursa İli Karacabey İlçesi'nde 550 baş sağmal kapasiteye sahip hastalıktan ari özel bir işletmede yetiştirilen Avusturya ve Almanya orijinli Simmental (SIM) ırkı sığırların dış görünüşe göre değerlendirilmesinin yanında, 2018-2023 yılları arasında tutulmuş kayıtlardan döl verimi, süt verimi ve süt kalite özellikleri belirlenmiştir. Dış görünüş özelliklerinden beden yapısı grubunda yer alan sağrı yüksekliği (SY), sağrı uzunluğu (SU), sağrı eğimi (SE), sağrı genişliği (SG), omuz-bel uzunluğu (OBU), beden derinliği (BD), göğüs genişliği (GG) ve kaslılık (K) özellikleri için saptanan ortalama değerler sırasıyla 142.25±0.73 cm, 43.39±0.58 cm, 5.13±0.14, 21.21±0.41, 84.67±1.36 cm, 74.82±0.69 cm, 5.64±0.12, 5.37±0.13, meme yapısı grubunda yer alan ön meme bağlantısı (ÖMB), ön meme başı uzunluğu (ÖMBU), ön meme başı kalınlığı (ÖMBK), ön meme başı yerleşimi (ÖMBY), memenin önden görünümü (MÖG), memenin baldırdan görünümü (MBG), meme taban yüksekliği (MTY), meme merkez bağı (MMB), Meme başı yönü (MBY), arka meme başı pozisyonu (AMBP), arka meme başı yerleşimi (AMBY), arka meme yüksekliği (AMYU) için saptanan ortalama değerler sırasıyla 5.37±0.20, 5.45±0.16 cm, 3.50±0.09 cm, 3.97±0.15, 5.38±0.15, 4.99±0.15, 3.73±0.20, 4.75±0.24, 4.67±0.16, 4.87±0.17, 4.97±0.20, 4.86±0.17, ayak bacak yapısı grubunda yer alan arka bacak açısı (ABA), diz yapısı (DY), tırnak açısı (TA), tırnak taban yüksekliği (TY) ve bilek açısı (BAç) özelliklerine ait genel ortalamalar sırasıyla , 4.96±0.18, 4.96±0.18, 4.30±0.12, 4.32±0.11 cm ve 5.53±0.12 olarak belirlenmiştir. İncelenen döl verim özelliklerinden ilkine tohumlama yaşı (İTY), ilkine buzağılama yaşı (İBY), buzağılama aralığı (BA), servis periyodu (SP), gebelik süresi (GS), gebelik başına tahumlama sayısı (GBTS) ve üreme etkinliği (ÜE)'ne ait genel ortalamalar ise sırasıyla 16.06±0.37 ay (488.08±11.38 gün), 25.29±0.40 ay (768.79±12.05 gün), 383.16±7.65 gün, 106.61±7.76 gün, 279.85±0.67 gün, 2.09±0.15 adet ve %103.40±3.09 olarak tespit edilmiştir. İncelenen süt verim özelliklerine ilişkin genel ortalamalar laktasyon süresi (LS), laktasyon süt verimi (LSV), 305 gün süt verimi (305-gSV) ve kuruda kalma süresi (KKS) genel ortalamalar da sırasıyla 324.27±8.06 gün, 9051.98±381.15 kg, 8566.70±272.81 kg ve 65.05±5.92 gün olarak hesaplanmıştır. İncelenen süt kalite özelliklerine ilişkin genel ortalamalar yağı oranı (SYO) için %3.83±0.09, süt protein protein oranı (SPO) için %3.42±0.03, süt laktoz oranı (SLO) için %4.82±0.03, toplam kuru madde oranı (TKMO) için %12.78±0.11, süt üre azot miktarı (SÜA) için 16.19±0.39 mg/dL ve logaritmik somatik hücre sayısı (Log10SHS) için de 4.650±0.058 (44 274 hücre/mL) olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'de son yıllarda yetiştiricilerin tercih ettiği Almanya ve Avusturya orijinli SIM sığırların iyi yönetilen bir entansif süt sığırcılığı işletmesi koşullarında süt verim düzeylerinin yüksek, döl verim özelliklerinin sığırlar için kabul edilen ideal değerlere yakın, süt kalite ölçülerinden SYO ve SPO düzeylerinin yüksek, SHS düzeyinin ise oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Bu genotipin sahip olduğu bu özellikler ülkemizde ve dünyada yaygın olarak yetiştirilen Siyah Alaca ırkına alternatif bir genotip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, in addition to the type traits of Simmental (SIM) breed of Austrian and German origin, raised in a disease-free private farm with a milking capacity of 550 heads in Karacabey District of Bursa Province, the reproduction, milk yield and milk quality characteristics of the breed were determined based on the records kept between 2018 and 2023. The overall means of linear type traits for body structure, rump height (RH), rump length (RL), rump angle (RA), rump width (RW), back length (BL), body depth (BD), chest length (CL), muscularity (M); for udder structure, fore udder attachment (FUA), teat length (TL), teat tickness (TT), front teat placement (FTP), fore udder length (FUL), rear udder length (RUL), udder depth (UD), central ligament (CL), rear teat angle (RTA), rear teat attitude (RTA), rear teat placement (RTP), rear udder height (RUH); for foot-leg structure, hock agularity (HA), hock development (HD), hoof angle (HA), hoof height (HH) and ankle angle (AA) were determined as 142.25±0.73 cm, 43.39±0.58 cm, 5.13±0.14, 21.21±0.41, 84.67±1.36 cm, 74.82±0.69 cm, 5.64±0.12, 5.37±0.13, 5.37±0.20, 5.45±0.16 cm, 3.50±0.09 cm, 3.97±0.15, 5.38±0.15, 4.99±0.15, 3.73±0.20, 4.75±0.24, 4.67±0.16, 4.87±0.17, 4.97±0.20, 4.86±0.17, 4.96±0.18, 4.96±0.18, 4.30±0.12, 4.32±0.11 cm and 5.53±0.12, respectively. Among the fertility traits, the general averages of first inseminatin age (FIA), first calving age (FCA), calving interval (CI), days open (DO), gestation legth (GL), number of insemination per pregnancy (NIPP) and reproductive efficienct (RE) were 16.06±0.37 months (488.08±11.38 days), 25.29±0.40 months (768.79±12.05 days), 383.16±7.65 days, 106.61±7.76 days, 279.85±0.67 days, 2.09±0.15 pieces and 103.40±3.09%, respectively. For the milk yield characteristics, the general averages of lactation legth (LL), lactation milk yield (LMY), 305 days' milk yield (305-gMY) and dry period (DP) were 324.27±8.06 days, 9051.98±381.15 kg, 8566.70±272.81 kg and 65.05±5.92 days, respectively. Milk quality characteristics include Milk fat content (MFC) 3.83±0.09%, milk protein content (MPC) 3.42±0.03%, milk lactose content (MLC) 4.82±0.03%, total dry matter content (TDMC) 12.78±0.11%, milk urea nitrogen amount (MUN) 16.19±0.39 mg/dL and logharitmic somatic cell count (Log10SCC) 4.650±0.058 (44 274 cells/mL) was determined. As a result, it has been determined that the milk yield levels of SIM cattle of German and Austrian origin, which have been preferred by breeders in Turkey in recent years, are high, their fertility characteristics are close to the ideal values accepted for cattle, their MFC and MPC are high, and their SCC level is quite low. These characteristics of this genotype show that it is an alternative genotype to the Holstein Friesian breed, which is widely raised in our country and around the world.