Koroner yoğun bakımda hasta deneyimleri ve etkileyen faktörlerin saptanması
Patient experiences in coronary intensive care unit and determination of affecting factors
  1. Tez No: 618230
  2. Yazar: ELANUR SARIGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP KAVURMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyte, depresyon, hemşirelik, yoğun bakım deneyimi, Anxiety, depression, nursing, intensive care experience
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Araştırma, Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde yatan hastaların deneyimleri ve bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Meteryal ve Metod: Araştırma, Haziran 2018-Ocak 2020 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde yapılmıştır. Araştırma evreni, belirtilen ünitede tedavi ve bakım hizmeti alan hastalar oluşturmuştur. Araştırma örneklemini ise örnekleme dahil edilme kriterlerine uygun 166 hasta oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacı tarafından ilgili literatür doğrultusunda hazırlanan hasta tanıtım formu,“Yoğun Bakım Deneyim Ölçeği”ve“Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 21 paket programında analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirmesinde yüzdelik hesaplamalar, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis ve korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Hastaların %61.4'ünün 55-75 yaş grupunda, %62'sinin erkek, %86.7'sinin evli, %57.8'inin okuryazar/ilkokul mezunu, %35.5' inin ev hanım olduğu saptandı. Hastaların %56.6'sinin kroner arter hastalığı nedeniyle ve %83.1'inin acil olarak hastaneye yatışının yapıldığı saptandı. Hastaların“Yoğun Bakımda Çevrenin Farkında Olma”alt boyuttundan 17.95±3.20,“Yoğun Bakımda Yaşanan Kötümser Deneyimler”alt boyutundan 17.75±1.59,“Yoğun Bakımda Yaşanan Deneyimlerin Hatırlanması”alt boyutundan 11.16±4.23,“Yoğun Bakımda Alınan Bakımdan Memnuniyet”alt boyutundan 10.13±2.71 ve ölçek toplamında 57.01±6.45 puan aldıkları saptandı. Hastaların“Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği”ndenaldıkları puan ortalamları incelendiğinde anksiyete alt boyutundan 8.72±4.59 ve depresyon alt boyutundan 7.17±3.15 puan aldıkları tespit edildi Sonuç: Araştırma sonucunda hastaların yoğun bakım deneyimi ölçek puan ortalamalarının orta, hastaların anksiyete ve depresyon düzeylerinin ise düşük seviyede olduğu belirlenmiştir. Her iki ölçekten alınan puan ortalamalarının hastaların bazı tanıtıcı özelliklerinden etkilendiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was carried out to determine the experiences of the patients hospitalized in the Coronary Intensive Care Unit and the factors affecting them. Materials and Methods: The research was carried out between June 2018 - January 2020 in Atatürk University Health Research and Application Center Coronary Intensive Care Unit. The research universe has been composed of patients receiving treatment and care services in the specified unit. The research sample consisted of 166 patients in accordance with the inclusion criteria. In the collection of the research data, the patient introduction form,“Intensive Care Experience Scale”and“Hospital Anxiety and Depression Scale”prepared by the researcher in line with the relevant literature were used. The data obtained from the research were analyzed in SPSS 21 package program. Percentage calculations, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis and correlation analysis were used to evaluate the data. Results: It was determined that 61.4% of the patients were 55-75 years old, 62% were male, 86.7% were married, 57.8% were literate / primary school graduates, and 35.5% were housewives. It was determined that 56.6% of the patients were hospitalized due to coronary artery disease and 83.1% were hospitalized immediately. When the average scores of the patients from the“Intensive Care Experience Scale”and the scale subscales were examined, it was 17.95±3.20 from the“Dimension of Pessimistic Experiences in Intensive Care”sub-dimension and 17.75±1.59 from the“Remembering Experiences in Intensive Care”sub-dimension. It was determined that they scored 10.13± 2.71 from the sub-dimension of 11.16±4.23,“Satisfaction in the Intensive Care”and a total of 57.01±6.45 points in the scale. When the mean scores of the patients from the“Hospital Anxiety and Depression Scale”were examined, it was found that they got 8.72±4.59 from the anxiety sub-dimension and 7.17±3.15 from the depression sub-dimension. Conclusion: As a result of the research, it was determined that the patients' intensive care experience scale mean scores were moderate and their anxiety and depression levels were low. It was determined that the mean scores obtained from both scales were affected by some of the introductory features of the patients.