Üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile uykusuzluk ve psikolojik iyilikleri arasındaki ilişki
The relationship between physical activity levels and insomnia of university students and their psychological well-being
  1. Tez No: 618273
  2. Yazar: İLKBEN DEMİRER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAİME EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: üniversite öğrencileri, fiziksel aktivite, uykusuzluk, psikolojik iyi oluş, University students, physical activity, insomnia, psychological well-being
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerini, uykusuzluk ve psikolojik iyi oluşlarını belirlemek ve aralarındaki ilişkiyi göstermektir. Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tasarımla yürütülen araştırmanın örneklemini Ekim-Kasım 2019 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi'nde okuyan gönüllü 702 öğrenci oluşturdu. Araştırma için gerekli etik kurul ve kurum izinleri alındı. Veriler, 23 sorudan oluşan kişisel bilgi formu, Uluslararası fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) kısa formu, Bergen Uykusuzluk Ölçeği (BUÖ) ve Psikolojik İyi Oluş Ölçeği (PİOÖ) kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler, Mann- Whitney U testi, Kruskal Wallis testi, Ki kare testi, Lojistik Regresyon Analizi ve Post-hoc Games Howell Analizi kullanıldı. Bulgular Öğrencilerin%20,4'ünün inaktif, %57'sinin minimal aktif ve %22,6'sının yeterince aktif düzeyde olduğu, %59,3'ünün uykusuzluk yaşadığı belirlendi. psikolojik iyi oluş puan ortalaması 40,23±8,18 olarak bulundu. .Psikolojik durumunu kötü olarak değerlendiren öğrencilerin daha fazla uykusuzluk yaşadığı ve psikolojik iyi oluş toplam puanındaki 1 birim artışın uykusuzluk yaşama riskini 0,972 kat azalttığı belirlendi. Aile ilişkisi kötü olanların 1,512 kat, sürekli ağrısı olanların 1,6 kat, aşırı stresi olanların 2,504 kat ve yatakta telefon kullananların 1,760 kat daha fazla uykusuzluk yaşadığı bulundu. Sonuçlar: Yüksek fiziksel aktivite düzeyinin psikolojik iyi oluşu arttırdığı, uykusuzluğun psikolojik iyi oluşu olumsuz etkilediği ve psikolojik iyi oluş puanındaki artışın uykusuzluğu azalttığı belirlendi.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to define the physical activity levels, insomnia and the psychological well-being of university students and showcase the relationship between these factors. Material and Methods: 702 volunteer students of Marmara university faculty of health sciences and faculty of art and sciences constitute the sample of the research conducted with descriptive and correlation-seeking design in between October to November 2019. The necessary ethical consent is taken from participants. The data is collected through the use of participant information form made out of 23 questions, International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), Bergen Insomnia Scale (BIS) and Psychological Well-being Scale (PWBS). Descriptive statistic, Mann-Whitney U Test, Kruskal Wallis test, Ki Square test, Logistic Regression Analysis and Post-hoc Games Howell Analysis are used to evaluate the data. Result: Study shows that out of all students %20,4 are inactive, %57 are minimally active and %22,6 are sufficiently active. Data shows that %59,3 of the participants suffer from insomnia. It is discovered that the participants are above the PWBS mean (40,23±8,18). Data shows that students having a bad psychological state suffer more from insomnia and one point increase in the PWBS total score reduces the risk by a multiplication of 0,972. Study shows that having bad familial relations increase the risk of suffering from insomnia by multiplication of 1,512, continual headaches increases the risk by multiplication of 2,504 and using phones in bed increases it by multiplication of 1,760. Conclusion: It is observed that high level of physical activity has a positive correlation and insomnia has a negative correlation with psychological well-being. It is determined that the increase in psychological well-being score reduced insomnia.