Örgütsel sinizmin çalışanların örgütsel bağlılıkları üzerine etkisi: Bir otomotiv yan sanayi kuruluşu çalışanları üzerine araştırma
The effect of organizational cynicism on organizational commitment of employees: Research on employees of an automotive oem supplier
  1. Tez No: 618541
  2. Yazar: KERİM KARADAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ZEYYAT SABUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt, Örgütsel Sinizm, Örgütsel Bağlılık, Organization, Organizational Cynicism, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmada örgütlerin başarısını azaltıcı yönde etkisi olan örgütsel sinizmin çalışanların örgütsel bağlılıkları üzerine etkisi ele alınmıştır. Bu bağlamda, öncelikle teorik olarak örgütsel sinizm, örgütsel bağlılık, örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki açıklanmıştır. Ardından çalışmanın devamında yer verilmiş olan uygulama 2019 yılının Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirilmiş olan araştırmanın evreni Bursa ilinde bulunan otomotiv yan sanayi olarak faaliyet gösteren çok uluslu bir kurumun 5 fabrikasındaki toplam 410 beyaz yaka çalışandan oluşmaktadır. Bu çalışmanın araştırma bölümünde veri toplama yöntemi olarak anket uygulaması kullanılmıştır. Anket tekniğinin seçilmesinin başlıca sebepleri ise, daha fazla çalışana ulaşabilme imkânı, daha hızlı ilerleme imkânı, daha maliyetsiz bir yöntem olmasıdır. Araştırmaya katılanların demografik özelliklerini, örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık düzeylerini ölçmek amacı ile oluşturulan anket toplam 3 başlıktan ve 5'li Likert ölçeğine göre hazırlanan toplam 40 sorudan oluşmaktadır. Demografik özelliklerin sorgulandığı ilk bölümde toplam 7 soru bulunmaktadır. Dean ve diğerleri (1999) tarafından geliştirilmiş örgütsel sinizm ölçeği toplam 13 sorudan oluşmaktadır. Örgütsel sinizm ölçeğinde bilişsel boyut (ilk 5 soru), duyuşsal boyut (4 soru) ve davranışsal boyut (son 4 soru) olmak üzere üç boyut yer almaktadır. Bu araştırmada kullanılmış olan ve Balay (2000) tarafından geliştirilen ölçekte ise yirmi yedi madde ve üç alt faktör bulunmaktadır. Bu faktörler sırasıyla uyum (8 soru), özdeşleşme (8 soru) ve içselleştirme (11 soru) şeklindedir. Araştırma sonucunda elde edilen ham anket verileri SPSS for Windows, Release 22.0 paket programına aktarılmış ve verilerin çözümlenmesi için gerekli olan istatistiksel analizler yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizi esnasında demografik özelliklerin görülmesi için betimleyici istatistik uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin güvenilirliğini ölçmede Alfa Yöntemi (Cronbach Alfa Katsayısı) kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkisinin seviyesini tespit etmek ve hipotezlerin doğruluğunu analiz etmek için Korelasyon Analizi, Regresyon Analizi, gruplar arasındaki farkları belirlemek için ise ANOVA testi ve T-Testi kullanılmıştır. Anlamlılık testlerinde α=0.05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır. Örgütsel sinizmin alt boyutlarının kendi içinde ortalamaları kıyaslandığında örgütsel sinizmin davranışsal boyutunun 2,91 ile en yüksek ve örgütsel sinizmin duyuşsal boyutunun 2,14 ortalama değeri ile en düşük çıktığı tespit edilebilir. Örgütsel bağlılığın alt boyutlarının kendi içinde ortalamaları kıyaslandığında örgütsel bağlılığın uyum boyutunun 3,73 ile en yüksek ve örgütsel bağlılığın özdeşleşme boyutunun 3,33 ortalama değeri ile en düşük çıktığı tespit edilebilir. Kurumdaki tüm çalışanların örgütsel sinizm ortalaması 2,64 ve örgütsel bağlılık ortalaması ise 3,59 olarak tespit edilmiştir. Örgütsel sinizm ve örgütsel bağlılık ilişkisinin negatif yönde ve orta kuvvette (-0.549) olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuç örgütsel sinizmin örgütsel bağlılığı olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Daha açık bir şekilde ifade etmek gerekir ise sinizm arttıkça bağlılık düşmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of organizational cynicism on the organizational commitment of the employees, which has the effect of decreasing the success of the organizations, is discussed. In this context, firstly organizational cynicism, organizational commitment, the relationship between organizational cynicism and organizational commitment are primarily explained in theory. The universe of the research, which was conducted in April and May 2019, consists of 410 white-collar employees in 5 factories of a multinational corporation operating as an automotive supplier industry in Bursa province. In the research part of this study, survey application was used as data collection method. The main reasons for the selection of the survey technique are the opportunity to reach more employees, the possibility of faster progress and a less costly method. The survey, which was designed to measure the demographic characteristics, organizational cynicism and organizational commitment levels of the participants, consisted of a total of 3 topics and a total of 40 questions prepared according to the 5 Likert scale. There are 7 questions in the first part in which demographic characteristics are questioned. The organizational cynicism scale developed by Dean et al (1999) consists of a total of 13 questions. The organizational cynicism scale includes three dimensions: cognitive dimension (first 5 items), affective dimension (4 items), and behavioral dimension (last 4 items). The scale used in this study and developed by Balay (2000) contains twenty seven items and three sub-dimensions. These dimensions are respectively compliance (8 items), identification (8 items) and internalization (11 items). The results of the study were transferred to SPSS for Windows, Release 22.0, and statistical analyzes were performed to analyze the data. Descriptive statistics are applied in order to see demographic characteristics during the analysis of the obtained data. The Alpha method (Cronbach Alpha coefficient) was used to measure the reliability of the data obtained from the research. Correlation analysis was used to determine the level of correlation between variables and to analyze the accuracy of hypotheses, regression analysis was used, ANOVA test and T-test were used to determine the differences between groups. Significance tests were based on α = 0.05 significance level. When the mean of sub-dimensions of organizational cynicism is compared, it can be determined that the behavioral dimension of organizational cynicism is the highest with 2.91 and the affective dimension of organizational cynicism is the lowest with an average value of 2.14. When the mean of the sub-dimensions of organizational commitment are compared, it can be determined that the compliance dimension of organizational commitment is highest with 3.73 and the identification dimension of organizational commitment is lowest with an average value of 3.33. The average organizational cynicism of all employees in the corporation was 2.64 and the average of organizational commitment was found to be 3.59. The relationship between organizational cynicism and organizational commitment was found to be negative and moderate in strength (-0.549). This result revealed that organizational cynicism negatively affects organizational commitment. To put it more clearly, as cynicism increases, commitment decreases.