Çin'in yeni dönem ulusal güvenlik politikaları ve küresel rekabet stratejisi
China's national security policies and global competition strategy in the new era
  1. Tez No: 618637
  2. Yazar: MAITITUOHETI ATAWULA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET BİRDİŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çin, Yeni Dönem, Ulusal Güvenlik Politikası, Küresel Rekabet Stratejisi, China, New Era, National Security Policy, Global Competition Strategy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
1949 yılında kurulan Çin Halk Cumhuriyeti yaklaşık 30 senelik devrim dönemini baştan geçirdikten sonra, 1978 yılında“Çince Sosyalizm”adı altında geniş çaplı bir reform hareketi başlatmıştır. Reform dönemi boyunca kendisini“sosyalizmin iptidai aşamasında”olarak değerlendiren Çin 2007 yılından başla“Çince Sosyalizm'in yeni döneme girdiği”hakkında konuşmaya başlamıştır. Bu yeni dönem söylemi 2012 yılında Xi Jinping'in iktidara gelmesiyle daha yaygın bir hale gelmiştir. Bunu takiben, Çin'in ulusal güvenlik ve dış politikadaki tutumunun daha sertleştiği görülmüştür. İşbu yeni dönemde Çin'in yeni ulusal güvenlik politikaları ve küresel rekabet stratejisinin ne olacağı günümüzde dünya genelinde merak çeken bir konudur. Dolayısıyla, bu çalışmada Çin'in bu yeni dönemde uygulayacağı ulusal güvenlik politikaları ve küresel rekabet stratejisinin derin bir şekilde irdelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda Çin'in yeni dönemde yaşadığı değişimler ulusal güvenlik ve küresel rekabet bakımından incelenmiştir. Çalışmada Çin'in tarihi, mevcut güvenlik durumu, güvenlik anlayışı, yeni dönem ve bu yeni dönem ile Çin'in ulusal güvenlik politikaları ve küresel rekabet stratejisi arasındaki ilişkiler kapsamlı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın hipotezi: Çin'de Deng Xiaoping'in başlattığı reform döneminin sona erdiği; bunu takiben Çin'in reform dönemi buyunca izlediği politik çizgisinde değişiklik yaşandığı; bu yeni dönemde Çin'in ulusal güvenlik, dış politikasının daha saldırgan olacağı ve küresel rekabette daha keskin bir strateji izleyeceği yönündedir. Bundan hareketle çalışma daha çok araştırma soruları üzerinden yürütülmüştür. Araştırmada şu sorulara yanıt aranmıştır: a) Çin'de Reform dönemi gerçekten sona erdi mi? b) Yeni dönemi ortaya çıkaran etkenler nelerdir? c) Bu yeni dönemde Çin'in ulusal güvenlik politikaları ve küresel rekabet stratejisi nasıl olacaktır? Araştırma sonunda elde edilen sonuçlar göstermiştir ki, Çin'in güçlenmesiyle Çinlilerin özgüveninin artması, değişmekte olan uluslararası rekabet ortamı ve kötüleşmekte olan ekonomik ve ulusal güvenlik vaziyeti ile Xi'nin güçlü ve büyük lider olma isteği birleşerek, Çin'de gerçekten yeni bir dönem kapısını açmıştır. Bu yeni dönemde Çin, 1978 yılından sonra izlediği reform çizgisinden uzaklaşarak, iç politikada daha otoriter, dış politikada daha iddialı olmaya başlamıştır. Bu durum bir yandan Çin'in ekonomik başarısından gelen öz güveninden; öbür yandan ise güçlendikçe kendini güvensiz hissetmekten ibaret bir paradokstan kaynaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
The People's Republic of China, which was founded in 1949, started a large-scale reform movement under the name of“Socialism with Chinese characteristics”in 1978, after a period of nearly 30 years of revolution. China, which considered itself to be“in the early stage of socialism”throughout the reform period, has begun to talk that“Socialism with Chinese characteristics”has entered a new era" since 2007. The discourse of the new era became more popular in 2012 when Xi Jinping came to power. Subsequently, China's stance on national security and foreign policy has become more aggressive. What will be China's new national security policies and global competition strategy in this new era? This is a matter of curiosity today. Therefore, in this study, it is aimed to examine the national security policies and global competition strategy that China will implement in this new period. In this context, the changes experienced by China in the new era are examined in terms of national security and global competition. In this study, the history of China, the current security situation, China`s understanding of security, the new era and the relations between this new era and China's national security policies and global competition strategy are tried to be explained in detail. The hypothesis of the study is: that the reform period initiated by Deng Xiaoping in China is over and changes took place in the political line followed by China during the reform period; consequently, China's national security and foreign policy will be more aggressive in this new era and it will follow a sharper strategy in global competition. Therefore, the study was carried out mostly on research questions. The research sought to answer the following questions: a) Has the period of Reform in China really come to an end? b) What are the factors leading to the new era? c) What will be China's national security policies and global competition strategy in this new era? The results of the study showed that the combination of China's empowerment, the increased self-confidence, the changing international competition environment and the worsening economic and national security situation with Xi's desire to become a strong and great leader really opened a new era in China. In this new era, China moved away from the line of reform it pursued after 1978 and became more authoritarian in domestic politics and more assertive in foreign policy. This is, on the one hand, due to China's self-confidence stems from economic growth; on the other hand, due to a paradox consisting of feeling insecure as it gets stronger.