Gastronomi ve mutfak sanatları kaynakçası: 1928-2018 yılları arasında yayınlanmış Türkçe ve Türkçeye çevrilmiş yayınlar
Bibliography of gastronomy and culinary arts: Publishing in Turkish and translated into Turkish between 1928 – 2018 in Turkey
  1. Tez No: 618697
  2. Yazar: SUAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OYA ÖZKANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bibliyografya, Ev Ekonomisi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Bibliography, Home Economics, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Kaynakça, Türkiye
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın amacı literatür tarama yöntemi kullanılarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında 1928 ve 2018 yılları arasında Türkçe ve Türkçe'ye çevrilen yayınları araştırmak ve bu yayınların analizini kullanarak“Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kaynakçası”oluşturmaktır. Araştırmaya, Türkiye içerisinde yer alan üniversitelerin, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinde verilen dersler kapsamında kaynak olarak kullanılan yayınların tespiti ile başlandı. Literatür taraması yöntemi kullanılarak, tespit edilen yayınların, Milli Kütüphane ve üniversitelerin kütüphaneleri katalogları içerisinde yer aldığı konu başlıkları belirlendi. Bu konu başlıkları altında yer alan diğer Türkçe ve Türkçeye çevrilmiş yayınlar araştırma içerisine dahil edildi. Bulunan kitaplar; yayınlandıkları zaman dilimlerinde gözlemlenen yoğunluklar dikkate alınarak 1928-1999, 2000-2009 ve 2010-2018 olmak üzere 3 zaman diliminde gruplandırıldı ve tabloya yansıtıldı. Araştırma kapsamında, Gastronomi ve kaynakça kavramları detaylı bir biçimde ele alındı. Araştırmaların sonucunda; ele alınan 90 yıllık zaman aralığında Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki yayınların en çok“yemek”konu başlığında yayınlandığı ve 2000 yılından sonra alan hakkındaki yayın sayısının arttığı tespit edildi. Bu durumun nedeni olarak Gastronomi ve Mutfak Sanatlarının 2000'li yılların başlarında akademik alanda yer edinmesi kabul edildi. Yapılan bu çalışmanın sonuçlarının Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında eğitim gören ve araştırma yapan kişilere kaynaklık edebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is creating a Bibliography of Gastronomy and Culinary Arts with analysing and reviewing publications on Gastronomy and Culinary Arts field that were published in Turkish or translated to Turkish between 90 years period, 1928 and 2018. Study started with determination of publications that are used as a source book in Turkish universities' Gastronomy and Culinary Arts departments. Content strands of found publications in National library and universities libraries were identified with using literature review method. Other publications that are partakes under identified content strands and published in or translated to Turkish included in research. According to density of publication within 90 years period, founded publications were grouped and tabulated within three different time sections as 1928-200-2009 and 2010-2018. Concepts of gastronomy and bibliography were scrutinized, in the scope of research. As a result of research, it's been found that within analysed 90 years period, publications about Gastronomy and Culinary Art mostly on“food”topic and number of publications about field is increased after 2000. Inclusion of Gastronomy and Culinary Arts in academic field in early 2000's was accepted as a main reason for this situation. The results of this study can be used as a source and guide by individuals that are studying and making research about Gastronomy and Culinary Arts. KeyWords: Gastronomy and Culinary Arts, Bibliography, Turkey