Beyaz perdenin mutfaklara yansıması: Gastronomi ve mutfak sanatları öğrencilerinin sinematik ilham kaynakları
The reflection of the silver screen on kitchens: Cinematic sources of inspiration for gastronomy and culinary arts students
  1. Tez No: 956744
  2. Yazar: EGE EYLÜL ŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TACER CABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Sinema, Eğitim, Mutfak Sahneleri, Gastronomy, Cinema, Education, Kitchen Scenes
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, gastronomi öğrencilerinin sinemadaki mutfak temsillerini nasıl algıladığını ve bu temsillerin mesleki bakış açıları, yaratıcı süreçleri ve kariyer yönelimleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Sinema, yemek kültürünü ve mutfak sanatlarını görsel ve anlatısal unsurlar aracılığıyla yeniden inşa eden önemli bir medya aracıdır. Filmlerdeki mutfak sahneleri, yemek hazırlama süreçlerinin yanı sıra mutfak hiyerarşisi, şef kimliği ve yaratıcı süreçler gibi konularla ilgili bilgi sunar. Çalışma, anket yöntemiyle veri toplayarak, bu sahnelerin gastronomi öğrencilerinin mutfak becerilerine, estetik anlayışlarına ve mutfak pratiğine olan etkilerini ölçmüştür. Bulgular, sinematik mutfak temsillerinin öğrencilerin mutfak tekniklerini geliştirmelerine, sunum estetiği konusunda farkındalık kazandırmalarına ve yaratıcı süreçlerini zenginleştirmelerine katkı sağladığını göstermektedir. Ayrıca, sinema bazı öğrencilerde gastronomiye olan ilgiyi arttırmış ve meslek seçiminde belirleyici bir rol oynamıştır. Sonuç olarak, sinemanın gastronomi eğitiminde etkin bir şekilde kullanılmasının öğrencilerin mesleki motivasyonlarını ve öğrenme süreçlerini destekleyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how gastronomy students perceive culinary representations in cinema and how these depictions influence their professional perspectives, creative processes, and career orientations. Cinema is a powerful medium that reconstructs food culture and culinary arts through visual and narrative elements. Kitchen scenes in films provide insights not only into food preparation processes but also into kitchen hierarchies, chef identities, and creative dynamics. Through data collected via a survey, the study measured the impact of these cinematic scenes on students' culinary skills, aesthetic awareness, and kitchen practices. The findings indicate that cinematic representations contribute to the development of students' culinary techniques, raise awareness about presentation aesthetics, and enrich their creative processes. Furthermore, for some students, cinema has increased interest in gastronomy and played a decisive role in career choices. In conclusion, the effective use of cinema in gastronomy education is considered to have the potential to support students' professional motivation and learning processes.