Chia tohumu yağlarının kimyasal profillerinin (UPC2 ve GC/FID-MS) ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of chemical profiles (UPC2 ve GC/FID-MS) and biological activities of the oils of chia seed
  1. Tez No: 618766
  2. Yazar: YASİN DARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ DİLEK UYSAL, PROF. DR. TEMEL ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstraksiyon, UPC 2, chia, antioksidan, yağ asitleri, Extraction, UPC 2, chia, antioxidant, fatty acids
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışma kapsamında, menşei Arjantin olan ve ülkemizde ticari olarak değeri olan Salvia hispanica L. (chia) siyah ve beyaz tohumunun taşıdığı sabit yağlar hem konvansiyonel hem de modern teknikler kullanılarak elde edilmiş olup kimyasal profilleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda, konvansiyonel tekniklerden, soğuk sıkım, Folch ve devamlı çözücü ekstraksiyonu teknikleriyle ve modern tekniklerden, hızlandırılmış çözücü ekstraksiyonu ve süperkritik akışkan ekstraksiyonu teknikleriyle tohumlardan sabit yağlar elde edilmiştir. Elde edilen tüm sabit yağların kimyasal profilleri hem Gaz Kromatografisi–Alev İyonlaştırıcı Dedektör/Kütle Spektroskopisi (GC–FID/MS) yöntemi hem de ilk defa Yüksek Performanslı Birleşim Kromatografisi (UPC 2 ) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Salvia hispanica L. tohumundan elde edilen metanollü ekstrede toplam fenol miktarı gallik aside eşdeğer olarak Folin–Ciocalteu reaktifi yöntemiyle tespit edilmiştir. Ekstrelerdeki toplam flavonoit miktarı ise rutin ve kersetine eşdeğer olarak AlCl 3 reaktifi ile tayin edilmiştir. Chia tohumunun farklı ekstraksiyon yöntemleriyle elde edilen ekstrelerinin antioksidan kapasitelerini belirlemek için DPPH, TEAC ve ORAC yöntemleri uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, black and white seed of Salvia hispanica L., known as chia, which is of Argentina origin and has commercial value in our country, was used. The fixed oils in chia seeds were obtained by using both conventional and modern techniques and their chemical profiles were evaluated comparatively. In this respect, conventional techniques; cold pressing, Folch and continuous solvent extraction techniques were used. Modern techniques; fixed oils were obtained using accelerated solvent extraction and supercritical fluid extraction techniques. The chemical profiles of all fixed oils obtained were determined by both Gas Chromatography-Flame Ionisation Detector/Mass Spectroscopy (GC/FID-MS) method and ultra performance convergence chromatography (UPC 2 ) method for the first time. Total phenol content of methanol extract obtained from Salvia hispanica L. seeds was determined by using Folin-Ciocalteu reagent equivalent to gallic acid. The total amount of flavonoids in the extracts was determined by using AlCl 3 reagent equivalent to routine and quercetin. DPPH, TEAC and ORAC assay were used to determine the antiooxidant capacity of chia seed extracts obtained by different extraction methods.