Dijital medya ve reklamcılık: Türkiye örneğinde dijital reklamcılık ve dijital reklamcılıkta programatik reklamların rolü
Digital media and digital advertising: Digital advertisingand the role of programmatic advertising in Turkey
- Tez No: 618855
- Danışmanlar: DR. SABA GAMZE ORAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Dijital Medya Planlama, Dijital Pazarlama, İnternet Reklamcılığı, Programatik Satın Alma, Digital Media Planning, Digital Marketing, Internet Advertisement, Programmatic Purchasing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Son yıllarda teknoloji gündelik insan hayatı içine girmiştir ve bu furya hız kesmeden devam etmektedir. İnsanlar da son yıllarda ciddi anlamda dijitalleşmeye ayak uydurmuş, dijitalleşmeyi hayatlarının bir parçası haline getirmişlerdir. İnternet reklamları, kullanıcıların en sık karşılaştığı internet içerikleridir. Gelişen teknoloji ve değişen dünya ile internet reklamcılığı da başladığı andan bu yana büyük aşamalar geçirmiştir. Son yılların revaçta konusu programatik internet reklamcılığıdır, programatik internet reklamcılığı veri temelli çalışmaktadır. Kullanıcı internet kullanımı geçmişi ve deneyimlerini analiz etmekte ve anlamlandırmaktadır. Programatik reklam satın alması ile internet reklamcılığı bütçesi reklamveren tarafında etkin ve efektif kullanımı amaçlanarak, internet reklamcılığı ve dijital pazarlama alanında çalışan 12 kişi ile yapılan bireysel görüşmeler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Bu 12 kişiye önceden belirlenmiş 7 soru sıkı yapılandırılmış mülakat tekniği ile sorulmuştur ve elde edilen bilgiler doğrultusunda Türkiye örneğinde dijital reklamcılık ve dijital reklamcılıkta programatik reklamların rolü değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, technology is run into to human life and this trend growing up without any slow down. The People are keep in step with digitalization during the recent years and they made it being a part of their life. Online ads are the most frequently encountered internet content. Online advertisement is making huge progress with changing World and developing Technology. Recent years Programmatic advertising is in demand, which is working based on data. The user cookies and experiences are analyzing and giving the meaning. The aim of the advertisers are to buy a media effectively and efficiently through programatic advertising. This experiment comes from descriptive anaylsis of 12 experimental people. This 12 people questioned well structured 7 pre-determined question and as acquired informations the role of programmatic advertising in digital advertising is evaluated.