Sahibinin Sesi Firması'nın 1924 ve 1928 yılında katalogladığı taş plâk listelerinde yer alan gazellerin biçim analizi
Format analysis of ghazals in gramaphone records from the His Master's Voice Company in 1924 and 1928
- Tez No: 618856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDA TÜRKEL OTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Klâsik Türk Mûsikîsi, Taş Plâk, Gazel, Form Analizi, Classical Turkish Music, Gramaphone Record, Ghazal, Form Analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Klâsik Türk Mûsikîsi'nin en önemli özelliklerinden biri form çeşitliliğine sahip olmasıdır. Bu mûsikînin içinde barındırdığı bütün formların belli bir sistem içinde bestelendiği ve icrâ edildiği bilinmektedir. Formların işleyişini tespit etmek, bu formlarda bestelenmiş eserlerin analizi ile mümkün olmaktadır. Ancak, Gazel, Klâsik Türk Mûsikîsi formları içerisinde irticâli olması sebebiyle, akademik çalışmalarda form yönünden incelemeye tâbî tutulmamıştır. Mûsikîmizdeki diğer formlar gibi gazellerin de biçiminin ortaya konması, icrâsının nasıl yapıldığının anlaşılması açısından gereklilik arz etmektedir. Bu sebeple konuya ışık tutmak maksadıyla çalışmamızda,“Sahibinin Sesi”firmasının 1924 yılında tekli ve 1928 yılında 2 numaralı olarak piyasada satışa sunduğu taş plâk kataloğunda yer alan on dokuz adet gazelin form analizi yapılarak, tahlil edilmiştir. Bu çalışmaya konu olan gazeller; Doç. Dr Serda Türkel Oter tarafından sözlü eserlere yönelik olarak geliştirilen yeni bir analiz yöntemiyle incelenmiş ve gazel formunun bir biçiminin var olup olmadığına cevap aranmıştır. Sonuç olarak; gazeller, icrâcılara göre birtakım değişiklikler arz etmekle birlikte, güfte ve terennüm dağılımları itibâriyle, belli bir işleyişe bağlı kalınarak simetrik uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important features of Classical Turkish Music is that it has a variety of forms. It is known that all the forms contained in this music are composed or performed in a certain system. It is possible to determine the functioning of the forms by analyzing the works composed in these forms. However, Ghazal was not subject to examination in terms of form in the academic studies because it was reactionary within the Classical Turkish Music forms. However, like other forms in our music, the forms of ghazals should be put forward. For this reason, in order to shed light on the subject, nineteen ghazals in the gramaphone records catalog that the“His Master's Voice Company”offered for sale in 1924 and number 2 in 1928 were analyzed by form analysis. The ghazals subject to this study; Assoc. Dr. Serda Türkel Oter was examined by a new analysis method developed for oral works and the answer was sought for the existence of a form of ghazal form. As a result; Although the ghazals show some changes according to the performers, they are applied symmetrically with respect to a certain operation in terms of lyrics and chanting distributions.