Kapalı ortamda domuz karkasları üzerine gelen böcek türlerinin ve süksesyonlarının belirlenmesi ve bir örnek vaka çalışması
The determination of insect species and their succession on pig carcasses indoors, and a case study
  1. Tez No: 276656
  2. Yazar: ERSİN KARAPAZARLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHAT SULLİVAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Polis, Olay yeri, Adli Entomoloji, Diptera, Coleoptera, Police, crime scene, forensic entomology, Diptera, Coleoptera
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ölüm olaylarındaki polis soruşturmalarında, ölüm zamanı ve nedeninin tespit edilmesine yardımcı en önemli bilim dallarından biri olan Adli Entomoloji'nin ülkemizde yaygın olarak kullanılmasının temelini oluşturmak amacıyla hazırlanan bu çalışma, 2007 ? 2010 yılları arasında Samsun'da yapılmış, kapalı alanda bulunan domuz karkasları üzerine gelen böcek türleri ve oluşturdukları süksesyon tespit edilmiştir.Bu amaçla, bahar ve yaz mevsimlerinde olmak üzere kış ortasına kadar süren iki farklı çalışma başlatılmış, inşa edilen kulübelerin içine çıplak ve kıyafetli şekilde ikişer adet domuz (Sus scrofa L.) karkası yerleştirilmiş ve bu karkaslar üzerine gelen böcek türleri tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda toplam 21 böcek türü bulunmuş, bu türlerden Lucilia sericata ve Chrysomya albiceps (Calliphoridae), Fannia pusio, Fannia scalaris ve Fannia sp., (Fanniidae), Hydrotaea capensis ve Muscina stabulans (Muscidae), Clogmia sp. (Psychodidae) (Diptera); Creophilus maxillosus (Staphylinidae), Saprinus caerulescens (Histeridae) (Coleoptera) ve Monopis crocicapitella (Tineidae, Lepidoptera) her iki çalışmada da görülen ortak türler olmuştur. Megaselia scalaris (Phoridae), Sarcophaga argyrostoma (Sarcophagidae) ve Calliphora vicina (Calliphoridae) (Diptera) sadece birinci çalışmada, Necrobia rufipes, Necrobia ruficollis ve Necrobia violacea (Cleridae), Dermestes sp. (Dermestidae), Nitidula sp. (Nitidulidae) (Coleoptera) ve Vespula germanica (Vespidae, Hymenoptera) ise sadece ikinci çalışmada bulunmuştur. Birinci çalışmada F. scalaris ve M. crocicapitella yoğunken, ikinci çalışmada C. albiceps yoğun olarak bulunmuştur. Birinci çalışmada, M. scalaris ve Formicidae familyasına ait teşhis edilmeyen bir tür ile ikinci çalışmada N. ruficollis ve Nitidula sp. dışındaki diğer türler hem çıplak hem de kıyafetli karkaslarda görülen ortak türler olmuştur.Bu çalışma devam ederken, Samsun merkezde meydana gelen bir ölüm olayı vaka çalışması olarak kullanılmıştır. Vaka çalışmasında, L. sericata, C. albiceps, M. stabulans ve S. argyrostoma olmak üzere 4 tür tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Some of the most important evidence for determining the time and cause of death at crime scenes can come from forensic entomological studies. This study in Samsun, Turkey, which was conducted from 2007-2010, was the first of its type in the country. It investigated insect species and their succession on pig carcasses as a basis for employing forensic entomology nationwide.With that aim, in the first study, one naked and one clothed pig carcass (Sus scrofa L.) were placed in a small, ferro-cement building in spring. In the second study, that process was repeated in summer in a similar building. Both studies were terminated in the following winter. A total of 21 insect species were collected from the 4 carcasses. Lucilia sericata and Chrysomya albiceps (Calliphoridae), Fannia pusio, Fannia scalaris and Fannia sp. (Fanniidae), Hydrotaea capensis, and Muscina stabulans (Muscidae), and Clogmia sp. (Psychodidae) (Diptera); Creophilus maxillosus (Staphylinidae) and Saprinus caerulescens (Histeridae) (Coleoptera); and Monopis crocicapitella (Tineidae) (Lepidoptera) were common to both studies. Megaselia scalaris (Phoridae), Sarcophaga argyrostoma (Sarcophagidae) and Calliphora vicina (Calliphoridae, Diptera) were collected only in the first study. Necrobia rufipes, Necrobia ruficollis and Necrobia violacea (Cleridae), Dermestes sp. (Dermestidae), Nitidula sp. (Nitidulidae) (Coleoptera) and Vespula germanica (Vespidae) (Hymenoptera) were collected only in the second study. Fannia scalaris and M. crocicapitella had the highest population densities for the first study, and C. albiceps had the highest population density in the second study. Except for M. scalaris and one unidentified species of Formicidae in the first study, and for N. ruficollis and Nitidula sp. in the second study, all other species were seen on both naked and clothed carcasses.As a case study additional to the main study, flies were collected from a human corpse found in a dwelling in Samsun city center. The four species were L. sericata, C. albiceps, M. stabulans and S. argyrostoma.