İşyeri ortamındaki kimyasal tozların çalışan sağlığına etkilerinin iş sağlığı açısından araştırılması ve risk analizi uygulamaları
To invastegate the effects of occupational health in terms of chemical dust in the workplaca environment and employee health ri̇sk analysis applications
  1. Tez No: 618951
  2. Yazar: ONUR GÖNÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜLKADİR CİVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Occupational Health and Safety, Chemical Powders, Employee Health
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gediz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Çalışan sağlığı, dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Modern sanayinin gelişimine paralel olarak değişen üretim prosesleri beraberinde kimyasal madde kullanımını da artırmıştır. Neredeyse bütün endüstriyel uygulamalarda kullanılan kimyasal maddeler, çalışma ortamı havasına toz, gaz, sis, duman, buhar gibi farklı şekillerde karışarak çalışanların sağlığını tehdit etmekte ve birçok meslek hastalığına sebep olmaktadır. Meslek hastalıklarından korunmak ve maruziyeti gidermek için ise, ikame, mühendislik önlemleri, kişisel koruyucu donanım kullanımı (KKD) gibi iş sağlığı ve güvenliği (İSG) uygulamaları son derece büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada işyeri ortamındaki kimyasal tozların çalışan sağlığına etkileri ve korunma yolları değerlendirilmiştir. Ayrıca önceden önlem almanın, meydana gelen olumsuzlukları gidermekten daha kolay ve ucuz olduğunu ortaya koyabilmek içinde gerekli maliyetler hesaplanarak karşılaştırılmıştır. Araştırma verilerinin elde edilmesinde Manisa Akhisar ilçesinde faaliyet gösteren Akkuzu Doğrama Dekorasyon firmasına ait risk analizi sonuçları kullanılmıştır. Risk analizi sonuçları detaylı olarak incelenerek, işyeri ortamındaki tozların zararlı etkilerinden korunmak için çalışanlara toz maskesi kullandırılması, işletmeye havalandırma sistemi kurulması, işyerinde periyodik olarak toz ölçümü yaptırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler; İş Sağlığı ve Güvenliği, Kimyasal tozlar, Çalışan sağlığı.
Özet (Çeviri)
Employee health emerges as an important issue in the world as well as in our country. The development of modern industry in parallel with changing production processes has increased the use of chemicals. Almost chemicals used in all industrial applications have threaten the health of workers with mixing to the working environment air in different ways such as dust, gases, mists, fumes and led to many occupational diseases. Occupational health and safety applications such as substitution, engineering measures, using of personal protective equipment are of great importance for protecting from occupational diseases eliminate exposures. The effects of chemical dust in workplace to employee's health and preventing ways from dusts were evaluated in this study. Also taking precautions were compared by calculating the costs instead of eliminating the drawbacks in order that it was easier and cheaper. Obtaining the research data was used belonging to the results of risk analysis of Akkuzu Window Decoration where is active in the city of Akhisar. Risk analysis results were concluded to examined in detail such as in the business environment and protect yourself from the harmful effects of dust employees wear a dust mask, business establishment of the ventilation system and dust measurement in workplace as a periodic.