Eskişehir-Alpu Ovası su sondaj verilerinin CBS kullanılarak yorumlanması
Evaluation of well data of Alpu Plain (Eskişehir) using geographic information systems
- Tez No: 213230
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN AYDAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alpu Ovası, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Yeraltı suyu, Kuyu, Yeraltı suyu kimyası, Alpu Plain, Geographic Information System, Groundwater, Borehole, Groundwater chemistry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Su, yaşam için temel bir maddedir. Gelecekte insanlığın bu doğal servetten temiz ve sağlıklı bir şekilde yararlanabilmesi, onun en uygun ve ekonomik şekilde kullanılması ve korunmasına bağlıdır. Bu çalışmada, çalışma alanındaki verimli bölgelerin tespitinde ihtiyaç duyulan su kalite ve miktarının saptanması için Devlet Su İşleri tarafından 1954-2004 yılları arasında Alpu Ovası'nda açılan kuyulardan sağlanan veriler ve 2007 yılı kimyasal analiz sonuçları Coğrafi Bilgi Sistemi kullanılarak yorumlanmıştır. Bu çalışmada, kuyu loglarının bütün verileri kullanılarak Alpu Ovası'nın sayısal haritaları hazırlanmıştır. Bu veriler esas alınarak Geomedia 5.0 programında bazı sorgulamalar yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Alpu Ovası'ndaki sondaj kuyusu verilerinin bir araya getirilip; ovadaki yeraltı suyu özellikleriyle ilgili her türlü bilgiye kolaylıkla ulaşabilmek için düzenli bir şekilde bilgisayar ortamında saklanmasıdır. Bunun yanında bu çalışma sayesinde bilgisayar ortamındaki veriler gerektiğinde kolaylıkla güncellenebilecektir.
Özet (Çeviri)
Water is an essential material for living life. That?s why this natural wealth should be used carefully to avoid its deterioration and preserved in the best status. If water can be exploited by optimally man can find it in clean and sufficient conditions still in future. By this dissertation, data obtained from the boreholes in Alpu Plain, which driled by State Hydraulic Works between 1954 and 2004, were evaluated and chemical analyses results of 2007 were interpreted by using Geographical Information System to determine water quality and quantity which needs to understand the productive regions in the study area. By this study, numerical maps of Alpu Plain were prepared using all data of the well logs. On the basis of these data, some queries could be executed by Geomedia 5.0 programme. The aim of this study is to store in computer memory the borehole data of Alpu Plain and to put all data together in order to provide any information concerning groundwater properties in the plain. Additionally, thanks to this study, the computerized data will be easily updated whenever it is required.