Taekwondo sporcularının psikolojik beceri düzeylerinin incelenmesi
Investigation of the psychological skills levels of taekwondo athletes
- Tez No: 619037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM BOYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Beceri, Taekwondo, Sporcu, Spor Psikolojisi, Psychological Skills, Taekwondo, Sportsman, Sports Psychology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmanın amacı elit düzeyde yarışan taekwondo sporcularının psikolojik becerilerinin değerlendirilmesidir. Çalışmanın örneklem grubu 2019 yılı müsabaka döneminde Gençler Türkiye Şampiyonası ve Büyükler Türkiye şampiyonasında yarışan 525 sporcudan oluşmaktadır. Bu şampiyonalara katılan sporcuların psikolojik beceri düzeylerinin belirlenmesi ve çeşitli değişkenlere gore farklılık gösterip göstermediği belirlenmiştir. Tarama (survey) modeli esas alınarak yürütülen bu çalışmada; Smith ve arkadaşları (1995) tarafından geliştirilen ve Erim Erhan ve diğerleri tarafından Türkçe adaptasyonu yapılan“Sporcuların Psikolojik Becerilerinin Değerlendirilmesi Ölçeği (ASCI-28) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ve hesaplanmış değerlerin bulunmasında SPSS 20.0 istatistik paket program kullanılmıştır. Veriler yüzde, ortalama ve standart sapmalar verilerek özetlenmiştir. Veriler normal dağılım gösterdiğinden dolayı ikili küme karşılaştırmaları için bağımsız grup t testi, ikiden fazla küme karşılaştırmaları için Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Bu çalışma kapsamında ölçek güvenirlik katsayısı .81 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Sonuç olarak taekwondo sporcularının öz değerlendirmede ”öğrenmeye açık olma“, ”güven ve başarı motivasyonu“ ve ”hedef belirleme ve mental hazırlık" alt boyutları puan ortalamalarının yüksek olduğu; cinsiyete, yaşa, yarıştığı kategoriye, millilik durumu, ulusal ve uluslararası başarı durumuna göre anlamlı farklılık tespit edilirken spor yapma yılı değişkenine göre herhangi bir anlamlı farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the psychological skills of taekwondo athletes competing at the elite level. The study competitions during the 2017/2018 consists of 525 athletes competing in championships in Turkey. Determination of psychological skill level of athletes participating in the Turkey Championship and is intended verified that there is variable according to various differences. In this study conducted on the basis of survey model; The“Assessment of Psychological Skills of Athletes AS (ASCI-28) developed by Smith et al. (1995) and adapted by Erim Erhan et al. SPSS 20.0 statistical package program was used for the evaluation of the data and finding the calculated values. Data are summarized by giving percentage, average and standard deviations. As the data showed normal distribution, independent group t test was used for two sets of comparisons and One Way Analysis of Variance (ANOVA) was used for more than two sets of comparisons. In this study, the scale reliability coefficient was calculated as .81. Significance level was taken as 0.05. As a result, it was found that taekwondo athletes' mean scores of ”open to learning“,”trust and success motivation“and”goal setting and mental preparation "subscales were high; There were no significant differences according to gender, age, competing category, nationality, national and international success, while there was no significant difference according to the year of doing sports.