Tüketici etnosentrizm ve tüketici düşmanlığı arasındaki ilişkilere yönelik bir araştırma
A research about the relationships between consumer etnocentrism and consumer animosity
  1. Tez No: 619052
  2. Yazar: MİRAY ÇEKİÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR ÖZYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici etnosentrizm, Tüketici düşmanlığı, Menşe Ülke Etkisi, Consumer ethnocentrism, Consumer animosity, Country of origin effect
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmanın amacı, uluslararası yazında çok çalışılmış olmasına rağmen, Türkiye' de az çalışma alanı bulmuş olan tüketici etnosentrizmi ve tüketici düşmanlığı kavramlarını irdelemek ve Türkiye' den seçilen bir örnek üzerinde test etmektir. Çalışmanın ilk bölümünde tüketici etnosentrizm, ikinci bölümünde de tüketici düşmanlığı kavramları ele alınmıştır. Etnosentrizm; içerisinde bulundukları kendi gruplarını evrenin merkezi gibi gören, diğer sosyal grupları kendi gruplarının bakış açısıyla değerlendiren ve kültürel olarak kendilerine benzeyen kişileri körü körüne kabullenirken, benzemeyen kişileri ise reddeden insanlar için genel bir eğilimi ifade etmektedir. Bu bakış açısında, birey kendi kültürünü yücelterek, ötekini aşağılama eğiliminde bulunmaktadır. Tüketici etnosentrizmi ise William Graham Sumner'ın etnosentrizm kavramından türetilerek pazarlama literatürüne dahil edilmiştir. Bu çalışmalarda etnosentrizm kavramı, tüketici davranışı bakış açısıyla incelenmiştir. Tüketici etnosentrizmi, yabancı malların satın alınmasının ne derece uygun veya ahlaki olduğuna ilişkin tüketicilerin görüş ve değerlendirmelerini ifade etmektedir. Tüketici etnosentrizmi ile ilgili ilk deneysel araştırma Shimp ve Sharma tarafından 1987 yılında gerçekleştirilmiştir. Tüketici düşmanlığı ise, bireyin kendi ülkesi dışında başka bir ülkede üretilen ürünlere karşı savaş, ekonomik, dinsel gibi nedenlerden dolayı tepki göstermesi ve yabacı ürünleri satın alınmamasıdır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, Türk tüketicilerin Apple markalı ürünlere karşı etnosentrik eğilimleri ortaya konmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to study the concepts of consumer ethnocentrism and consumer animosity on which few research was done in Turkey although it has been widely studied in international literature and test them on a sample chosen from Turkey. Consumer ethnocentrism is discussed in the first chapter of the study and consumer animosity is discussed in the second chapter. Ethnocentrism describes a general inclination for people who see their own group as the centre of universe, assess other social groups from the perspective of their own group and reject those who are not culturally similar to them while they accept people who are culturally similar to them blindly. From this point of view, individuals tend to praise their own culture and insult the others. Consumer ethnocentrism was included into marketing literature derived from ethnocentrism concept of William Graham Sumner. In these studies, ethnocentrism concept was discussed from the perspective of consumer. Consumer ethnocentrism points out to consumer beliefs and evaluations regarding how appropriate or ethical purchasing foreign products is. The first experimental research on consumer ethnocentrism was conducted by Shimp and Sharma in 1987. Consumer animosity is reacting to products manufactured in foreign countries because of war-related, economic or religious reasons and refusing to buy these products. In the third chapter of the study, ethnocentric tendencies of Turkish consumers towards Apple products are presented.