Transkateter aortik kapak implantasyonu (tavi) yapılan hastalarda renal rezistif indeks ile santral aortik basınç arasındaki ilişki
Relationship between renal resistive index and central aortic pressure in patients with transcatheter aortic valve implantation (tavi)
- Tez No: 619244
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL KURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Aort Darlığı, TAVİ, Renal Rezistif İndeks, Aortic Stenosis, TAVI, Renal Resistive İndex
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç:Transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ), son yıllarda uygulanmakta olan, ciddi AD olan hastalar için, cerrahi işleme alternatif bir yöntemdir. Renal Dopplerde bakılan rezistif indeksin (Rİ) renal vasküler dirençle direkt ilişkili olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir.Çalışmamızda aort darlığı hastalarında TAVİ işlemi sonrası aortik santral basınçların renal kan akımı üzerindeki etkisi renal vasküler direnç baz alınarak (Rİ değerine göre) değerlendirme yapıldı. Gereç ve Yöntem:Çalışmamızda semptomatik şiddetli aort darlığı nedeniyle başarılı TAVİ işlemi uygulanan 60 (%68.3 (n=41) kadın, %31.7 (n=19) erkek) hasta çalışmaya dahil edildi.Hastaların işlem öncesi ve sonrası santral basınçları, renal rezistif indeks değerleri değerlendirildi. Bulgular:Çalışmamızda TAVİ sonrası kreatinin, GFR, BNP, diyastolik kan basıncı, nabız basıncı, NYHA >2 olması, paravalvüler aortik regürjitasyon (PAR) > hafif olması ve aortik regürjitasyon indeksi renal rezistif indeksi artan hastalar ile artmayan hastalar arasında anlamlı fark saptandı (p2, kritik KAH varlığı ve nabız basıncı renal rezistif indeks değişiminde etkili olabilecek bağımsız değişkenler olarak saptandı. Sonuç:Transkateter aort kapak implantasyonu sonrası orta-ileri PAR'ın neden olduğu azalmış diyastolik kan basıncı ve artmış nabız basıncının bir yansıması olarak artmış RRİ değerleri non- invaziv ölçüm tekniği ile tespit edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim of Study: Transcatheter aortic valve implantation (TAVI) is an alternative to surgical procedure for patients with severe aortic stenosis, which has been applied in recent years.It is widely accepted that the resistive index (RI) examined in Renal Doppler Ultrasonography is associated with renal vascular resistance.In our study, we investigated how aortic central pressures affect renal blood flow after TAVİ in aortic stenosis patients and evaluated according to the resistive index (RI) value showing renal vascular resistance. Materials and Methods: In our study, 60 (%68.3 (n=41) female, %31.7 (n=19) male) patients who underwent successful TAVI due to symptomatic severe aortic stenosis were included in the study.Centralaorticpressureand renal resistive index values of patients were evaluated before and after theTAVI procedure. Results In our study, a significant statistical relationship was found between patients with increased creatinine, glomerular filtration rate, BNP, diastolic blood pressure, pulse pressure, NYHA> 2, mild paravalvular aortic regurgitation, and patients whose renal resistive index did not increase with TAVI.(p value 2, the presence of critical coronary artery disease and pulse pressure were determined as independent variables that could be effective in the change of renal resistive index value. Conclusion: Increased renal resistive index values can be determined by non-invasive measurement technique as a reflection of decreased diastolic blood pressure and increased pulse pressure caused by mid-advanced paravalvular aortic regurgitation after TAVI.