Hastanemizde lokal anestezi ve sedasyon ile TAVI yapılan hastalarda komorbid hastalıkların komplikasyonlar, hastanede kalma süresi, operasyon süresi üzerine etkilerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective analysis effects of comorbid diseases over the complications, length of hospital stay, duration of procedure in patients that are undergo transcatheter aortic valve implantation with local anesthesia and sedation in Akdeniz University Hospital
  1. Tez No: 681343
  2. Yazar: KEIVAN HANIFI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT HAYRİ SANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: TAVİ, komplikasyon, komorbid hastalık, TAVI, complications, comorbid disease
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve Amaç: Aort darlığı (AD), ileri yaş popülasyonda daha sık saptanan sol ventrikül çıkışında obstrüksiyona neden olarak ciddi patolojilere yol açan kronik, progresif bir hastalıktır. Transkater aort valv implantasyonu (TAVİ) açık cerrahi ve anestezi açısından yüksek risk taşıyan hastalar için perkutan yöntemle minimal invaziv olarak stenotik aort kapağının değişimine imkân veren bir yöntemdir. TAVİ minimal invaziv olmasına rağmen yine de intraoperatif kardiyak arrest, vasküler komplikasyonlar, akut böbrek yetmezliği (ABY), pnömoni, sepsis, lokal enfeksiyon, serebrovasküler olay (SVO), acil kardiyovasküler cerrahi ihtiyacı gibi birçok komplikasyona sebep olabilmektedir. Bu retrospektif incelemede hastanemizde lokal anestezi ve sedasyon ile TAVİ yapılan hastalarda komorbid hastalıkların komplikasyonlar, hastanede kalma süresi, operasyon süresi üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Anjiografi Ünitesi'nde 30.12.2016- 30.06.2020 tarihleri arasında acil/elektif şartlarda TAVİ yapılan 68 hastanın verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların işlem öncesi mevcut komorbid durumları, işlem öncesi ve sonrası laboratuvar bulguları, işleme ve anesteziye ait özellikler, işlem sırasında ve sonrasında gelişen komplikasyonlar, 6 aylık mortalite ve morbidite durumu, yoğun bakım ünitesi ve taburculuğa kadar hastanede kalış süresi retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların yaş dağılımı literatüre benzerlik gösteriyordu. Bütün hastaların ASA skorları 3-4 arasındaydı. Eşlik eden komorbid hastalıklar en fazla kardiyovasküler ve endokrin sisteme ait patolojiler olarak saptandı. Operasyon süresi eşlik eden nörolojik hastalığı olan hastalarda diğer hastalara göre anlamlı olarak daha uzundu. İşlem sonrası ABY, SVO, MI, minör vasküler komplikasyon gelişen hastalarda kardiyovasküler, solunum, nörolojik ve endokrin sisteme ait 44 birçok komorbid hastalık olduğu gözlendi. TAVİ'ye bağlı mortalite açısından komorbid hastalıkların incelemesinde ise hipertansiyonun koruyucu bir faktör olabileceği gözlendi. Sonuç: TAVİ son zamanlarda uygulaması giderek artan bir işlemdir. TAVİ için aday olan hastalar mevcut komorbid hastalıkları ve fizyolojik durumları itibari ile komplikasyonlar ve mortalite açısından yüksek risklidir. Hastaların preoperatif dönemde kapsamlı olarak değerlendirilmesi, olası komplikasyonların tahmin edilmesi, mümkünse önlenmesi, önlenemiyorsa en erken dönemde tanınması ve en az zarar ile yönetilmesi, bunu sağlamak için gerekli hazırlıkların yapılması oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Aortic stenosis (AD) is a chronic, progressive disease that causes severe pathologies by causing left ventricular outlet obstruction, which is more common in the elderly population. Transcatated aortic valve implantation (TAVI) is a method that allows minimally invasive stenotic aortic valve replacement with percutaneous method for patients at high risk for open surgery and anesthesia. Although TAVI is minimally invasive, it can still cause many complications such as intraoperative cardiac arrest, vascular complications, acute renal failure (ARF), pneumonia, sepsis, local infection, cerebrovascular disease (CVD), and the need for urgent cardiovascular surgery. In this retrospective study, we aimed to evaluate the effects of comorbid diseases on complications, hospital stay and operation time in patients who underwent TAVI with local anesthesia and sedation in our hospital. Material and Method: The data of 68 patients who underwent TAVI under emergency / elective conditions at Akdeniz University Faculty of Medicine Angiography Unit between 30.12.2016 - 30.06.2020 were retrospectively evaluated. Patients pre-operative comorbid conditions, pre-operative and post-operative laboratory findings, features of the procedure and anesthesia, complications during and after the procedure, 6-month mortality and morbidity status, intensive care unit and hospital stay up to discharge were retrospectively evaluated. Conclusion: The age distribution of the patients was similar to the literature. The ASA scores of all patients were between 3-4. Comorbid diseases were the most common pathologies of the cardiovascular and endocrine system. Operation time 46 was significantly longer in patients with accompanying neurological disease compared to other patients. It was observed that there were many comorbid diseases of the cardiovascular, respiratory, neurological and endocrine systems in patients with ARF, CVA, MI, and minor vascular complications after the procedure. Hypertension was observed to be a protective factor in the examination of comorbid diseases in terms of mortality due to TAVI. Result: TAVI is a process that has been increasingly applied recently. Patients who are candidates for TAVI are at high risk for complications and mortality due to their existing comorbid diseases and physiological conditions. It is very important to evaluate patients comprehensively in the preoperative period, to anticipate possible complications, to prevent possible complications, to recognize them at the earliest stage if they cannot be prevented, and to manage them with the least damage, and to make the necessary preparations to ensure this.