Örgütsel intikamın örgütsel bağlılığa etkisi: Bir özel sektör işletmesinde araştırma
The effect of organizational revenge on organizational commitment: Research in a private sector management
- Tez No: 619245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel İntikam, Örgütsel Bağlılık, Nicel Araştırma, Organizational Revenge, Organizational Commitment, Quantitative Research
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Örgütlerin karanlık yüzleri olarak adlandırılan ancak bugüne kadar üzerinde de çok fazla durulmayan konuların başında örgütsel intikam gelmektedir. İntikam hakkında birçok disiplinler görüşlerini beyan etse de örgütsel boyuttaki sebep ve sonuçlarını açıklamada sınırlı kalmışlardır. Örgütsel intikam örgütlerde adaletsiz durumlar karşısında ortaya çıkmakla beraber önce niyet sonra davranış halini dönüşmekte ve sonrasında ise hem işgörene hem de örgüte ciddi zararlara sebebiyet vermektedir. Örgütsel bağlılık konusunda bugüne kadar birçok araştırma yapılsa da örgütsel intikam ilgili ilişkisine yönelik herhangi bir araştırma yapılmamıştır. Bu çalışmada örgütsel intikamın örgütsel bağlılığa etki edip etmeyeceği araştırılmıştır. Örgütsel intikamın örgütsel bağlılık ile ilişkisini araştırılmasının sebebi ise ikisinin de örgütlerdeki adaletsiz durum, davranışlardan ve koşullardan etkilenmesidir. Örgütsel boyutta incelendiğinde işgörenlerin işlerine, iş arkadaşlarına veya örgüte karşı intikam davranışlarının maliyeti, özellikle bağlılığı etkileyeceği için oldukça yüksek olacaktır. Araştırma Kütahya ilindeki bir 800 çalışanlı bir termik santralde gerçekleştirilmiştir. Araştırma amacı doğrultusunda örgüt içinden 251 işgören ile anket çalışması yapılmıştır. Spss programı ile alınan sonuçlar değerlendirilmiştir. Önce değişkenlerin keşfedicifaktör analizleri ve güvenilirlikleri ortaya konuştur. Ardından betimsel istatistikler ile katılımcıların demografik bilgileri ifade edilmiştir. Son olarak da hipotezlerin sınanması için yapılan analizler yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda örgütsel intikamın örgütsel bağlılık ile negatif yönlü anlamlı bir ilişkisi olduğu bulunmuştur. Yapılan analiz sonuçlarına göre; örgütlersel intikam arttıkça örgütsel bağlılık azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Organizational revenge is a major issue not much discussed to date and known as the dark side of organizations. Although there are various views about revenge as expressed by many disciplines, explanations about its causes and consequences within organizational scope were limited. Organizational revenge arises in the face of unjust situations in organizations, and the intention transforms into a behavior and then causes serious damage to both the employee and the organization. Although numerous studies have been carried out on organizational commitment to date, no research has been conducted on the relationship between organizational commitment and organizational revenge. In this study, impact of organizational revenge on organizational commitment investigated. The reason of investigating the relationship between organizational revenge and organizational commitment is that both of them are affected by unjust situations, behaviors and conditions in organizations. When analyzed in the organizational dimension, the cost of employees' revenge behavior against their jobs, colleagues or organization will be very high since it will affect commitment. The study was conducted in a thermal power plant with 800 employees in the province of Kütahya, Turkey. For the purpose of the study, a survey study was conducted with 251 employees in the organization. The results were evaluated with SPSS program. First, exploratory factor analysis was used to reveal reliability of variables. Then, descriptive statistics were used for demographic information of the participants. Finally, the analysis of the hypotheses was interpreted. As a result of the study, a negative relationship was found between organizational revenge and organizational commitment. According to the results of the analysis, organizational commitment decreases as organizational revenge increases.