Y Kuşağı ve Türkiye'de Y Kuşağı'na ilişkin çalışmalar
Generation Y and studies related to Generation Y in Turkey
  1. Tez No: 619254
  2. Yazar: BÜŞRA BAYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak, Y Kuşağı, 1980 Sonrası Dönem, Generation, Generation Y, Post 1980
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Kuşak teorisinde, yaşadıkları yıllarda gerçekleşen olaylar referans alınarak her kuşağa belirli özellikler atfedilmektedir. Sessiz Kuşak savaş ve ekonomik krizin olduğu zorlu hayat şartlarında büyümüş, otoriteye saygılı ve bağlılık derecesi yüksek bireyledir. Bebek Patlaması Kuşağı hayat şartlarının nispeten iyi olduğu dönemde yaşamış, gelenekselliği sürdürmekle beraber daha esnek bir kuşak olmuştur. X Kuşağı, özellikle gençlik hareketleri ve kadın özgürleşmesinin gündemde olduğu dönemde yetişmiştir. Y Kuşağı ise yaşadığı dönemde gerçekleşen toplumsal gelişmeler sebebiyle kendinden önceki kuşaklardan belirgin biçimde farklılaşmıştır. Y Kuşağı 1980 sonrası dönemde küreselleşme ve tüketim toplumu etkisinde, kitle iletişim araçlarındaki gelişmeler ile internet kullanımının yaygınlaştığı dönemde yetişmiştir. Bu etkenlerle Batılı yaşam tarzı yaygınlaşmış, tüketim toplumunun etkileri yaşantının her alanına yayılmış, internet kullanımı günlük yaşamın niteliğini değiştirmiş, anayasal düzlemde kadın haklarında büyük kazanımlar gerçekleşmiştir. Literatürde incelenen Y Kuşağı çalışmaları; daha çok Y Kuşağı'nın çalışma yaşamındaki tutumları, tüketim ve satın alma davranışları, internet ve sosyal medya kullanımı konuları üzerinedir. Çalışmaların sonuçlarına göre bu kuşağın çalışma tarzı, iş yaşamından beklentileri kendinden önceki kuşaklardan farklılaşmış, tüketim ve satın alma davranışlarında imaj yaratma ve sosyal medya kullanımının etkisi büyük olmuştur. Sosyal medyayı kendinden önceki kuşaklardan daha yoğun kullanan Y Kuşağı'nın sosyal medyayı kullanım amaçları eğlence, kendini istediği şekilde lanse etme ve yaşamı kolaylaştırma olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In generation theory, specific characteristics are attributed to each generation by referring to the events that took place during their lifetime. The Silent Generation refers to individuals who grew up in the difficult period marked by war and economic crisis, respect to authority, and high degree of commitment. The Baby Boomers experienced a relatively good period of life and were more flexible with traditions. Generation X were raised during the period when youth movements and women's emancipation were on the agenda. However, Generation Y significantly differentiated itself from previous generations due to the social developments that characterize it. Generation Y were raised in the early 1980s coinciding with the rise of globalization and consumer society, developments in mass media and internet usage. Western life style has become widespread with these factors and the effects of consumer society have spread over every area of life. Internet usage has changed the quality of daily life and women's rights have been addressed in constitutional plane. Studies related to Generation Y discuss mostly their attitudes towards working life, consumption and purchasing behavior and use of social media. These studies show that the the working style and expectations from work of this generation differ from those of the previous generations. In addition, the effects of image creation and the use of social media in consumer and purchasing behavior have been significant. Using the social media more intensely than their predecessors, Generation Y's use of social media fulfills their needs for entertainment, self-affirmation, and simplifying life.